Sa incercam sa analizam culisele acestei privatizari care ar putea fi prima frauda grosolana intamplata in timpul guvernarii Nastase. Alro este cea mai importanta companie cu capital de stat din Romania. Firma din Slatina a obtinut anul trecut un profit de 53,3 milioane dolari. Autoriatea pentru privatizare a incasat, din dividende, aproximativ 20 milioane dolari. Trebuie spus ca Alro este cel mai mare producator de aluminiu din sud-estul Europei. In urma cu cateva saptamani, Autoritatea pentru privatizare (actionarul majoritar) a decis, absolut ciudat, sa demareze o majorare de capital. Ciudat, din doua motive. Primul: Alro se afla in plin proces de privatizare, iar cei mai mari producatori mondiali se pregateau sa-si depuna ofertele. Doi: pretextul majorarii de capital era acela ca intreprinderea din Slatina are nevoie de bani pentru continuarea proiectelor de investitii. Bani pe care Alro i-ar fi putut obtine, cel putin in parte, daca actionarii ar fi decis sa reinvesteasca profitul obtinut in anul 2000.
Doar un interes obscur putea sa determine Autoritatea de privatizare sa renunte cu atata usurinta la pozitia de actionar majoritar. Pentru ca majorarea cu 60 milioane de dolari a capitalului social ar transforma statul in actionar minoritar. Este limpede ca pachetul de actiuni detinut de APAPS si-ar pierde in aceste conditii mult din valoare. Pentru ca manevra sa para mai veridica, a aparut in scena ministrul industriei, Dan Ioan Popescu. Acesta sustine, in aparenta fara o legatura directa cu privatizarea Alro, ca bugetul acopera 1.700 miliarde lei pentru ca unele firme platesc un tarif mai mic pentru energia electrica. Ai zice ca pe ministrul Popescu l-a apucat zelul reformator si ca s-a hotarat subit sa puna punct subventiilor din industrie. In toata aceasta diversiune este aruncat si numele companiei Alro. Doar ca intreprinderea din Slatina nu are nici o treaba cu subventiile. Ea plateste, este adevarat, cu 30 la suta mai putin energia electrica, dar din cu totul alte motive. In primul rand, pentru ca a dat banii inainte. In al doilea rand, pentru ca a platit in valuta intr-un moment in care Termoelectrica era in criza de lichiditati. Guvernantii se fac ca uita ca Alro Slatina are o situatie speciala pe piata internationala de capital. Compania s-a imprumutat de pe piata internationala chiar si in momente in care tara noastra nu avea acces la credite externe. Este adevarat ca Alro plateste 33 dolari pe MWh in loc de 38 MWh, dar firma din Slatina este ceea ce se numeste un consumator eligibil, adica unul care are dreptul legal de a negocia tariful la energie. In plus, marii producatori mondiali platesc 28 dolari pe MWh. Adevarata miza a iesirii la rampa a ministrului Dan Ioan Popescu a fost de a-l ajuta pe colegul sau de cabinet, Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii. Cei doi sunt piesele vizibile care formeaza in partidul de guvernamant o adevarata monstruoasa coalitie.
Dansul cu elefantii. Astfel a denumit un analist ceea ce s-a intamplat, anul trecut, pe piata internationala a producatorilor de aluminiu. In acest moment, exista patru mari producatori. Cei mijlocii nu au decat doua sanse: sa creasca sau sa se ataseze la „cei patru mari”. De altfel, anul trecut, pe piata mondiala s-au incercat cateva mari fuziuni in Europa de Vest, in Rusia sau America de Nord. Trei dintre cei patru colosi mondiali erau interesati de privatizarea Alro. Ideea majorarii de capital ii va indeparta cu siguranta. Pentru ca admitand ca majorarea de capital ar fi facuta cu bune intentii, ea este discriminatorie. La emisiunea de actiuni nu pot participa decat actualii actionari. Majorarea de capital nu se face la Bursa, fapt care ar fi permis participarea oricarui potential doritor, ci se bazeaza pe dreptul de preemtiune. Si pentru ca lucrurile sa para si mai complicate, ministrii au anuntat ca la Alro va fi declansat un control. Cu aceasta ocazie s-a pus bomboana pe coliva. Ce ar putea sa inteleaga cetatenii? Ca Alro este un copil rasfatat al tranzitiei, pentru ca a platit curentul mai ieftin decat alte firme. Si, in plus, ca este ceva necurat acolo, daca guvernul a trimis un control. De fapt, in spatele acestei perdele de fum se distinge destul de clar un grup de demnitari care manevreaza privatizarea combinatului de aluminiu.