Generația de Aur de Aur a fotbalului românesc, care scotea oamenii în stradă de fericire în timpul Campionatului Mondial din 1994, are în sfârşit monumentul despre care Gheorghe Hagi vorbea acum trei decenii. El a fost dezvelit astăzi, 8 decembrie, în cadrul unei ceremonii la Arena Naţională din Bucureşti.
Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu şi alţi fotbalişti ai Generaţiei de Aur au participat la dezvelirea unui monument la Arena Naţională
Foștii fotbaliști Gheorghe Hagi și Ilie Dumitrescu au dezvelit, duminică, un monument dedicat Generației de Aur, amplasat lângă Arena Națională din București.
Monumentul, sub forma unei porți uriașe, comemorează toate golurile marcate de echipa națională a României în Generaţiei de Aur. Dezvelirea a avut loc în momentul în care Gheorghe Hagi a șutat o minge către pânza care acoperea sculptura realizată de Costin Ioniță.
Printre participanți s-au numărat foști mari fotbaliști precum Hagi, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu și Gheorghe Popescu. Au fost prezenți și membri ai familiilor regretatelor legende Michael Klein, Cătălin Hîldan și Daniel Prodan, în memoria cărora s-a ținut un moment de reculegere.
Gheorghe Hagi a declarat că este important ca fiecare să lase în urmă lucruri semnificative și că ei, ca echipă, și-au făcut datoria pe teren, reușind să obțină performanțe apreciate de public. De asemenea, a subliniat faptul că întreaga echipă a fost una unită, formată în anii ’80, și că aprecierea actuală a Generației de Aur este extraordinară.
„Toţi venim şi plecăm, important este să lăsăm anumite lucruri în viaţă. Pe teren eu cred că noi ne-am făcut datoria. Important este că s-a făcut performanţă, am fost un grup extraordinar, o generaţie crescută în anii ’80 la Luceafărul.
Ne cunoaştem bine, am crescut împreună şi am făcut performanţă. Văd că lumea ne apreciază şi ăsta este un lucru extraordinar”, a afirmat Gheorghe Hagi.
Răducioiu: Toţi se gândeau la vremea când Hagi a spus că trebuie să ni se facă statuie că este nebun
Ilie Dumitrescu a mărturisit că regretă faptul că echipa nu a reușit să ajungă în semifinalele Cupei Mondiale din 1994, spunând că au fost foarte aproape să joace împotriva Braziliei.
El a adăugat că retragerea sa și ziua dezvelirii monumentului sunt momente speciale pentru el, și a transmis generației actuale că orice performanță poate fi depășită.
Florin Răducioiu a exprimat speranța că monumentul va inspira noua generație de fotbaliști, menționând că turneul final al Cupei Mondiale a reprezentat momentul culminant al carierei sale. El a mai spus că monumentul este un tribut adus unei generații care a adus glorie României pe scena internațională, chiar dacă la început ideea unei astfel de recunoașteri părea improbabilă.
„Am patru goluri, dar ceea ce contează este faptul că acel turneu a fost momentul culminant al carierei mele. Sperăm că acest monument să fie şi o sursă de inspiraţie pentru următoarea generaţie. Suntem foarte fericiţi.
Nu mă gândeam că se va ajunge să avem un monument, toţi se gândeau la vremea când Hagi a spus că trebuie să ni se facă statuie că este nebun, dar uitaţi că după 30 şi ceva de ani această afirmaţie a lui a devenit realitate. Acest monument este un tribut al unei generaţii extraordinare, care a adus glorie României pe scena internaţională”, a spus Răducioiu.
Sculptorul Costin Ioniță a explicat că monumentul, care reproduce o poartă de fotbal, simbolizează succesul întregii echipe și nu doar al vedetelor individuale. Ideea centrală este aceea a golurilor marcate, iar designul sugerează momentul când mingea intră în plasă și fanii explodează de bucurie.
Fiecare membru al Generaţiei de Aur va primi o copie în miniatură a monumentului care a fost dezvelit duminică.