Decizia reflectă recenta îmbunătăţire a ratingului suveran al Greciei şi a perspectivelor privind redresarea economiei, un element pozitiv pentru OTE, care generează o mare parte din venituri pe plan intern. De asemenea, revizuirea în creştere a ratingului ţine cont de profilul de creditare solid al OTE, rezistenţa financiară dovedită şi aşteptările agenţiei privind îmbunătăţirea performanţelor operaţionale, în pofida recentei schimbări a politicii sale privind dividendele, a apreciat Carlos Winzer, vicepreşedinte Moody’s şi autorul raportului.

În 21 februarie, Moody’s a revizuit în creştere, de la ‘Caa2’ la ‘B3’ ratingul pentru obligaţiunile guvernamentale ale Greciei.

În opinia agenţiei, OTE a demonstrat un grad superior de rezistenţă la dificultăţile macroeconomice cu care s-a confruntat Grecia în ultimii ani, şi-a întărit semnificativ bilanţul şi a redus nivelul datoriei.

Moody’s se aşteaptă la o îmbunătăţire suplimentară a profilului de creditare, în urma achitării bondurilor de 600 de milioane de euro care ajung la scadenţă în februarie 2018.

Hellenic Telecommunications Organization operează pe pieţele din Grecia, România şi Albania. În 2017, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 20,8% (la 1,3 miliarde de euro), în timp ce veniturile au înregistrat un declin de 1,3% (la 3,85 miliarde de euro).

Compania va distribui pentru 2017 dividende de 0,35 euro per titlu, în creştere faţă de 0,16 euro/pe acţiune în 2016. În următoarele zile, OTE va lansa un program de răscumpărare de acţiuni, în valoare de 90 de milioane de euro.

Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul ‘T’. AGERPRES