Moody’s a plasat sub revizuire, cu implicaţii negative, ratingurile OTE

Moody's Investors Service a plasat sub revizuire, cu implicaţii negative, ratingul ”Ba3”, iar calificativul privind probabilitatea de default (încetare de plăţi, n.r.) a fost revizuit, luni, de la ”Ba3” atribuit Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Anunţul vine în urma deciziei din 6 februarie a Moody's de a plasa sub revizuire, cu implicaţii negative, ratingul suveran al Greciei, la ”Caa1”. ”Deşi OTE a adoptat măsuri pentru a se proteja de efectele problemelor economice cu care se confruntă Grecia, compania este o afacere predominant grecească, aproximativ 70% din venituri fiind generate din Grecia. Ca urmare, ratingurile OTE rămân strâns legate de condiţiile de pe piaţa internă. Ratingul obligaţiunilor guvernamentale elene exercită presiuni asupra calificativului OTE”, susţine analistul Carlos Winzer de la Moody's.

Agenţia apreciază că OTE rămâne expusă la evoluţiile din Grecia, în ciuda faptului că a demonstrat rezistenţă în timpul recentelor perioade de incertitudini şi a adoptat măsuri pentru a se proteja de efectele problemelor economice cu care se confruntă Grecia. Compania şi-a redus expunerea din băncile elene, îmbunătăţindu-şi relaţiile cu creditorii externi. Moody's susţine că impactul asupra OTE al dificultăţilor care ar putea apărea în sistemul bancar din Grecia va fi probabil limitat, deoarece compania nu are expunere la datoria băncilor elene. Incertitudinile ridicate privind capacitatea Guvernului de la Atena de a ajunge la un acord cu UE, BCE şi FMI pentru îndeplinirea necesităţilor de lichiditate şi de finanţare ale ţării exercită presiuni negative asupra calificativelor OTE, avertizează agenţia. Luna trecută, analiştii de la Moody's Investors Service şi Robeco Groep NV avertizau că în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro vor creşte costurile financiare ale OTE.

În valoare de 4,4 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari), capitalizarea bursieră a OTE este printre cele mai ridicate în rândul companiilor non-financiare din indexul ASE al bursei de la Atena. În cazul ieşirii Greciei din zona euro, OTE va trebui să-şi achite datoriile denominate în euro cu venituri care vor veni, în principal, din noua monedă, mai slabă, iar conducerea va trebui să emită obligaţiuni în noua monedă, apreciază analiştii de la Moody's Investors Service şi Robeco Groep NV.

OTE are 2,74 miliarde de euro în obligaţiuni şi împrumuturi, toate denominate în euro, conform datelor companiei elene. De asemenea, va creşte dependenţa OTE faţă de operaţiunile din Grecia pentru a-şi reduce datoria, în condiţiile în care firma a vândut active în Serbia şi Bulgaria. În perioada septembrie 2013-septembrie 2014, OTE a obţinut în Grecia peste 75% dintre câştiguri, faţă de 67% în urmă cu doi ani.

Dependenţa de venituri într-o ţară cu o monedă mai slabă va agrava problema serviciului datoriei, susţin analiştii. OTE are afaceri şi în România şi Albania. Vânzarea activelor a redus datoria OTE la 1,43 miliarde de euro, la 30 septembrie 2014, faţă de aproape trei miliarde de euro în urmă cu doi ani. OTE va fi mult mai pregătită să facă faţă unor astfel de turbulenţe, conducerea va avea timp să reacţioneze la o ieşire a Greciei din zona euro, deoarece OTE nu are datorii scadente până anul viitor, au explicat analiştii. Aceştia adaugă că Deutsche Telekom, care deţine 40% din OTE, va ajuta la finanţarea subsidiarei sale dacă aceasta nu va reuşi să atragă cumpărători de obligaţiuni sau nu va reuşi să obţină împrumuturi.

Nico Goericke, purtător de cuvânt al Deutsche Telekom, a refuzat să comenteze potenţiala ieşire a Greciei din zona euro şi a afirmat că firma nu are obligaţia de a ajuta OTE, care se poate finanţa singură. Deutsche Telekom controlează 40% dintre acţiunile Hellenic Telecommunications Organization, OTE, care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brand-ul 'T'. (Sursa: Agerpres)