"Retrogradarea cu două trepte a ratingurilor Hidroelectrica, la Caa1 urmează confirmării intrării voluntare în insolvenţă de către Tribunalul Bucureşti, în data de 20 iunie 2012. Ratingul ‘Caa1’ reflectă creşterea semnificativă a riscului de incapacitate de plată şi inerenta incapacitate de anticipare a evoluţiilor viitoare, în cazul procedurilor de insolvenţă", susţine Richard Miratsky, vicepreşedinte Moody’s.
Totuşi, ratingul Caa1 include şi opinia Moody’s că cererea de insolvenţă în acest caz specific nu constituie o intrare imediată în incapacitate de plată a Hidroelectrica, deoarece compania se concentrează pe reorganizare sub administrare judiciară.
De asemenea, agenţia se aşteaptă ca Hidroelectrica să funcţioneze în continuare şi să-şi achite datoria, cel puţin pe termen scurt.
În 20 iunie Moody’s a revizuit în scădere, cu patru trepte, de la Ba1 la B2, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica şi le-a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din România de a-şi solicita insolvenţa.
Ratingul corporatist (CFR) şi ratingul PDR – probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată) au fost retrogradate de la Ba1 la B2.
Hidroelectrica a solicitat insolvenţa pe 15 iunie 2012, pe fondul scăderii cifrei de afaceri în 2011 cu 10%, a cashflow-ului cu 27%, a datoriilor de peste 90 de zile la 470 milioane lei şi a unor pierderi financiare de 27 milioane euro în 2011 şi de 25 milioane euro în 2012.
Potrivit declaraţiei preşedintelui Consiliului de Administraţie al societăţii, Remus Vulpescu, deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea societăţii, ci reorganizarea unei companii care nu mai are lichidităţi.
Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 80,0561% din capital, şi Fondul Proprietatea.
Compania asigură o treime din totalul cantităţii de energie produsă în România.
Sursa: Agerpres