De asemenea, calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la ‘Prime-3’ la ‘Not-Prime’ iar Moody’s a atribuit un rating corporatist (CFR) la ‘Ba1’ şi un rating PDR – probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată), la ‘Ba1’, cu perspectivă negativă.
Decizia Moody’s vine după ce joi Nokia a anunţat că va elimina alte 10.000 de locuri de muncă la nivel global până la finele lui 2013 şi totodată a avertizat că pierderile înregistrate în trimestrul al doilea vor fi mai mari decât se estima anterior.
Noile restructurări cresc la 40.000 numărul locurilor de muncă eliminate de fostul lider mondial al telefoniei mobile după ce Stephen Elop a preluat funcţia de director general în luna septembrie 2010.
‘Acţiunea de rating de azi reflectă opinia noastră că planul de restructurare al Nokia arată presiuni asupra câştigurilor şi a numerarului mai mari decât am estimat anterior’, a declarat analistul Moody’s, Wolfgang Draack.
Totuşi, Moody’s apreciază că în ciuda retrogradării, angajamentul Nokia de a se restructura este pozitiv şi necesar pentru a reveni pe profit. Agenţia consideră că revenirea profitului Nokia depinde de succesul tranziţiei gamei de smartphone la noul sistem de operare Windows şi stabilizarea activităţii la divizia de telefonie.
La finele lunii martie Nokia avea aproximativ 53.000 de angajaţi la nivel mondial. Prin includerea angajaţilor producătorului de echipamente de reţea Nokia Siemens Networks, un joint venture dintre Nokia şi Siemens, compania finlandeză avea aproximativ 122.000 de angajaţi în întreaga lume.
Nokia a precizat că, în urma eliminării anumitor proiecte de cercetare dezvoltate, va închide uzinele de la Ulm (Germania), Burnaby (Canada) şi Salo (Finlanda). De asemenea, Nokia a confirmat că a convenit vânzarea diviziei sale de telefoane de lux Vertu către fondul european de investiţii EQT VI, fără a preciza valoarea tranzacţiei. Nokia va păstra o participaţie de 10% la Vertu, companie înfiinţată în 1998 pentru a produce telefoane mobile şi accesorii de lux.
În primul trimestru al acestui an, Nokia a anunţat pierderi de 929 milioane euro. În plus, grupul sud-coreean Samsung a devansat Nokia, grupul finlandez pierzând pentru prima dată în ultimii 14 ani titlul de cel mai mare producător de telefoane mobile.
Anul trecut Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.
Sursa: Agerpres