În acelaşi timp, Moody’s a revizuit în scădere,de la ‘B2’ la ‘B3’, calificativul pentru obligaţiunile emise de OTE şi a plasat toate ratingurile OTE sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare.
"Retrogradarea cu o treaptă reflectă sporirea temerilor Moody’s referitoare la capacitatea OTE de a-şi achita datoriile, ţinând cont de potenţiala deteriorare suplimentară a economiei elene, implicaţiile ce rezultă din capacitatea guvernului Greciei de a îndeplini condiţiile impuse în schimbul sprijinului extern şi temerile privind posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro", a declarat analistul Carlos Winzer.
Acesta a explicat că incertitudinile referitoare la OTE persistă, în ciuda angajamentului ferm al conducerii companiei de a preveni o intrare în incapacitate de plată şi al măsurilor practice adoptate pentru a atenua riscurile.
Potenţiala disfuncţionalitate a sistemului financiar bancar al Greciei ar putea avea efecte negative asupra nivelului lichidităţilor OTE şi a colectării de numerar, a adăugat Carlos Winzer.
Şi agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit recent în scădere, de la ‘BB’ la ‘B minus’, ratingul pe termen lung în valută al grupului elen de telecomunicaţii OTE.
Agenţia aprecia că în cazul ieşirii Greciei din zona euro, OTE va rămâne una din corporaţiile mai puternice din Grecia dar compania se va confrunta cu o povară enormă legată de obligaţiunile sale denominate în euro, în urma devalorizării fluxului de numerar în drahme. OTE ar putea fi nevoită să majoreze tarifele pe plan intern iar compania se va afla într-o poziţie inferioară faţă de concurenţii săi din Grecia, Wind Hellas şi Vodafone.
OTE a raportat un profit peste aşteptări în primul trimestru din 2012, datorită vânzării diviziei din Serbia şi a reducerii costurilor. În perioada ianuarie-martie 2012, profitul net al OTE a urcat la 306,6 milioane de euro (396,48 milioane de dolari), faţă de 30 milioane de euro în perioada similară din 2011, în timp ce analiştii estimau un câştig de 286,6 milioane de euro. Numărul clienţilor OTE a scăzut în primele trei luni deoarece pe principalele pieţe ale companiei, în Grecia şi România, clienţii afectaţi de criză au preferat ofertele mai ieftine ale companiilor rivale.
Vânzările au scăzut cu 3,6%, la 1,18 miliarde de euro, faţă de 1,16 miliarde de euro cât prognozau analiştii.
Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).
Sursa: Agerpres