Moody's a retrogradat de la 'A3' la 'Baa1' ratingul îmbuteliatorului elen Coca-Cola Hellenic (CCH), al doilea producător de băuturi Coca Cola din afara SUA, iar perspectiva rămâne negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
‘Acţiunea de astăzi a fost determinată de slăbirea profilului de creditare al Coca-Cola Hellenic şi al estimărilor noastre că actualul mediu macroeconomic şi perspectiva consumului în Europa va rămâne sub presiune în următoarele trimestre’, a declarat analistul Moody’s, Yasmina Serghini-Douvin.
Declinul vânzărilor pe multe din pieţele europene ale Coca-Cola Hellenic a dus la o profitabilitate mai scăzută şi un profil de creditare care a poziţionat compania sub competitorii săi, apreciază Moody’s.
Agenţia este îngrijorată de potenţialele repercusiuni în urma turbulenţelor din Grecia, unde se află sediul Coca-Cola Hellenic, mai ales dacă Grecia ar părăsi zona euro, şi impactul acestei evoluţii asupra calităţii creditelor Coca-Cola Hellenic.
Agenţia avertizează că Coca-Cola Hellenic are o expunere mai ridicată la sudul Europei decât alte companii importante de îmbuteliere, ceea ce face grupul din Grecia mai vulnerabil la aceste economii slăbite, afectând profitabilitatea Coca-Cola Hellenic.
Anul trecut Moody’s a anunţat că ratingul Coca-Cola Hellenic nu va fi afectat de scăderea credibilităţii Greciei.
În februarie, Coca-Cola Hellenic a anunţat că va opri producţia la două din cele cinci facilităţi pe care le are în Grecia, în cadrul unui program de reducere a costurilor pentru a face faţă recesiunii prelungite din Grecia.
Coca-Cola Hellenic a precizat că are de gând să mute producţia de la fabricile de la Salonic şi Patras la celelalte trei fabrici pe care le mai are în Grecia, dar că va menţine centrele de distribuţie, birourile de vânzări şi serviciile de suport din cele două oraşe. Măsura ar urma să afecteze 30 de angajaţi.
Anul trecut profitul net al Coca-Cola Hellenic a scăzut cu 27% până la 330 milioane euro, în timp ce volumul vânzărilor a scăzut cu un procent până la două miliarde de navete.
Sursa: Agerpres