Moody's Investors Service a revizuit în scădere, de la ”Baa3” la ”Ba1” (categoria speculativă) ratingul corporatist (CFR) acordat companiei Transelectrica şi a atribuit un calificativ ”Ba1” pentru ratingul PDR - ”probability of default” (n.r. - probabilitate de intrare în incapacitate de plată).
Acţiunea de rating reprezintă o tranziţie a ratingului Transelectrica în categoria speculativă, de la categoria ”investment grade” (recomandat pentru investiţii), a anunţat Moody’s. Agenţia a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, ratingurile Transelectrica.
”Retrogradarea ratingurilor Transelectrica de la Baa3 la Ba1 reflectă revizuirea în scădere, de la ridicat la solid, a estimării noastre privind nivelul sprijinului extraordinar pe care Transelectrica se poate aştepta să-l primească de la acţionarul său majoritar – guvernul României”, a spus Richard Miratsky, vicepreşedinte al Moody’s, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, revizuirea, pentru o posibilă retrogradare, a ratingurilor Transelectrica se va concentra pe evaluarea lichidităţilor companiei, care sunt în mod semnificativ dependente de capacitatea firmei de a obţine finanţare externă, pentru realizarea planului major de investiţii.
Revizuirea estimării privind nivelul sprijinului pe care Transelectrica se poate aştepta să-l primească de la guvern reflectă, în opinia Moody’s, recenta scădere, de la 73,69% la 58,69% a participaţiei deţinute de deţinute de executiv la Transelectrica.
Transelectrica a raportat un profit net în valoare de 43,636 milioane de lei în primul trimestru din acest an, de peste 3,7 ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut. La 31 martie 2012, compania a înregistrat venituri totale de 900,106 milioane de lei şi a efectuat cheltuieli totale de 843,036 milioane de lei, rezultând un profit brut de 57,069 milioane de lei. Cifra de afaceri a Transelectrica a depăşit 884 milioane de lei. După primul trimestru al acestui an, compania consemna datorii totale de 1,856 miliarde de lei şi creanţe de încasat de 978,816 milioane de lei.
Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 80 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi 9.028 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.