Ratingul atribuit Tunisiei face parte din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).

Decizia agenţiei vine ca urmare a creşterii instabilităţii politice şi a reluării violenţelor în Tunisia, a progreselor lente ale reformelor, a sistemului bancar fragil şi a problemelor de finanţare cu care se confruntă Guvernul.

Sporirea violenţelor afectează climatul de afaceri din Tunisia şi industria turismului, considerată de Moody’s ca fiind principalul sectorul economic şi o sursă de locuri de muncă.

De asemenea, Moody’s apreciază că există posibilitatea deteriorării în continuare a fundamentelor de credit ale Tunisiei, la doi ani de la începutul ‘revoluţiei iasomiei’.

Tensiunile politice sporesc suspiciunile privind capacitatea Guvernului de a restabili stabilitatea socială şi de a evita înrăutăţirea condiţiilor economice, deja severe.

Guvernul se aşteaptă în acest an la o creştere economică de 4,5%, după o creştere de 3,6% anul trecut.

Preşedinţia tunisiană a anunţat în 3 noiembrie prelungirea până în iunie 2014 a stării de urgenţă instituite după revoluţia din ianuarie 2011, în contextul escaladării violenţelor din ţară.

Anunţul survine după ce atacurile grupărilor jihadiste s-au multiplicat în ultimele două săptămâni şi s-au înregistrat atentate în două zone turistice, pentru prima dată după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali în 2011.

Sursa: Agerpres