Moody’s a retrogradat Sony la Baa1 de la A3, iar Panasonic a fost retrogradată la A2 la A1. Perspectiva asociată ambelor ratinguri este una negativă, conform Agerpres.

"Acţiunea reflectă îngrijorarea Moody’s că veniturile Sony vor rămâne slabe şi volatile în mare parte din cauza operaţiunilor în pierdere din domeniul televizoarelor, care se confruntă cu o concurenţă severă, scăderea dramatică a preţurilor şi un yen puternic", se arată într-un comunicat al Moody’s. "În exerciţiul financiar 2012 Sony se aşteaptă să înregistreze pierderi operaţionale de aproximativ 125 miliarde yeni (1,6 miliarde dolari) şi o pierdere de marjă operaţională de aproximativ 14% în operaţiunile din domeniul televizoarelor, care sunt responsabile pentru aproximativ 15% din serviciile non-financiare ale companiei" adaugă Moody’s. Agenţia de evaluare mai estimează că va fi foarte dificil pentru Sony să înregistreze profit pe segmentul televizoarelor în următorii doi ani.

În cazul Panansonic, "profilul financiar al companiei s-a deteriorat după ce a achiziţionat restul acţiunilor la două mari subsidiare, Panasonic Electric Works Co. Ltd. şi Sanyo Electric Co. Ltd. Datoria netă a Panasonic a crescut până la aproximativ 550 miliarde yeni de la aproximativ 100 miliarde de yeni în anul anterior. În opinia Moody’s , este puţin probabil ca Panasonic să-şi restabilească profilul financiar în perioada următoare. Unul din principalele motive sunt pierderile continue înregistrate de operaţiunile din domeniul televizoarelor şi scăderea veniturilor din operaţiunile cu semiconductori", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare.

Luna trecută, Fitch Ratings a retrogradat şi ea Sony la o treaptă peste nivelul junk, citând dificultăţile în relansarea operaţiunilor din domeniul televizoarelor.

Un rating ‘Baa1’ este al treilea calificativ peste nivelul junk în timp ce ‘A2’ este al şaselea rating din categoria investment grade.