Moody’s: Abia în 30-40 de ani veniturile românilor vor ajunge la nivelul Vestului

Din cauza crizei, procesul de convergenţă al statelor din Europa Centrală şi de Est va fi mai lent decât aşteptările anterioare Venitul pe cap de locuitor ar putea ajunge, în România şi Bulgaria, la nivel occidental în decurs de 40-45 de ani, iar în alte state din Europa Centrală şi de Est în 30-40 de ani, în loc de 15-20 de ani cum se anticipa înainte de criza economică, potrivit Moody’s, transmite Reuters.Unul dintre rezultatele crizei este că procesul de convergenţ

Din cauza crizei, procesul de convergenţă al statelor din Europa Centrală şi de Est va fi mai lent decât aşteptările anterioare

Venitul pe cap de locuitor ar putea ajunge, în România şi Bulgaria, la nivel occidental în decurs de 40-45 de ani, iar în alte state din Europa Centrală şi de Est în 30-40 de ani, în loc de 15-20 de ani cum se anticipa înainte de criza economică, potrivit Moody’s, transmite Reuters.
Unul dintre rezultatele crizei este că procesul de convergenţă al statelor din regiune, în privinţa venitului pe cap de locuitor, va fi mai lent, astfel încât, în multe dintre acestea, va dura mai mult decât s-a anticipat, potrivit unui analist al agenţiei de evaluare financiară.

Iniţial, era vorba de 15-20 de ani

„Unii analişti estimau (anterior crizei, n.r.) că această convergenţă va dura 15-20 de ani. Acum, credem că în unele ţări ar putea fi nevoie de 30-40 de ani, iar în altele chiar mai mult”, a declarat Kenneth Orchard, analist la Moody’s care răspunde de Polonia, zona baltică şi cea a balcanilor.
El a precizat că în Polonia convergenţa ar putea dura 30 de ani, iar în Bulgaria şi România poate ajunge la 40-45 de ani.

Şanse reduse de creştere a ratingurilor

Pe de altă parte, analiştii Moody’s, prezenţi la un summit privind investiţiile în Europa Centrală, organizat de Reuters, consideră că sunt şanse reduse de îmbunătăţire a ratingurilor statelor din regiune, în următorii câţiva ani, având în vedere amplificarea deficitelor bugetare şi înrăutăţirea perspectivelor de dezvoltare.
Totuşi, sprijinul din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional a contribuit la atenuarea declinului economic, în urma crizei financiare, a arătat Dietmar Hornung, vicepreşedinte al Moody’s.

Atât Hornung cât şi Orchard consideră că economiile şi pieţele din regiune sunt încă fragile iar guvernele trebuie să rezolve problemele legate de bugete, înainte ca agenţia să poată revizui în sens pozitiv perspectivele ratingurilor suverane.

SURSA:Mediafax