Moody’s amenință cu retrogradarea trei mari bănci românești: BCR, BRD și Raiffeisen Bank

Din cauza consecințelor potențial negative de pe urma slăbirii solvabilității băncilor mamă, Moody's Investors Service a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, riscul de creditare pentru subsidiarele a şapte bănci din Europa de Est, potrivit Bloomberg.

Decizia vine după ce Moody’s a anunţat în 15 februarie acţiuni de rating care afectează 114 instituţii financiare din 16 state europene.  “Astfel de legături includ riscul ca subsidiarele să se confrunte cu presiuni asupra capitalului lor din partea băncilor mamă sau să-şi asume mai multe riscuri în scopul majorării profiturilor”, se arată în analiza Moody’s. Agenţia avertizează că ar putea revizui în scădere ratingurilor subsidiarelor Erste din România (Banca Comercială Română) şi Cehia, al subsidiarelor Societe Generale SA şi Raiffeisen Bank International din România şi Slovacia, a subsidiarei Banco Comercial Portugues din Polonia şi a subsidiarei KBC Groep din Cehia.
Ratingurile pentru depozitele şi datoriile a 21 de subsidiare din Europa de Est şi a altor 14 unităţi ale băncilor din Europa Occidentală sunt de asemenea plasate sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, a anunţat Moody’s.  În 15 februarie Moody’s a anunţat acţiuni de rating care afectează 114 instituţii financiare din 16 state europene. Acţiunea reflectă presiunile combinate din impactul prelungit al crizei din zona euro, care face mediul operaţional foarte dificil pentru băncile europene, deteriorarea solvabilităţii care a dus la ajustarea a nouă ratinguri suverane în 13 februarie şi, pe termen lung, dificultăţile substanţiale cu care se confruntă instituţiile financiare cu activităţi semnificative pe piaţa de capital.
Perspectiva ratingului datoriei garantate a oricărei bănci din Franţa, Austria sau Marea Britanie a fost revizuită în scădere, de la stabilă la negativă. Ratingurile instituţiilor financiare legate de guvern din Franţa, Italia, Slovenia şi Spania, ale căror ratinguri sunt sprijinite de ratingurile suverane, au fost retrogradate în cazul instituţiilor din Italia, Slovenia şi Spania iar perspectiva a fost schimbată la negativă în cazul instituţiilor din Franţa.