Moody’s anticipează un deficit bugetar de 7,5% din PIB. A revizuit în scădere prognoza de creștere economică

Moody’s

SURSA FOTO: Dreamstime

Moody's a scăzut estimarea despre cât de mult va crește economia României și se așteaptă ca deficitul bugetar să fie de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Moody’s anticipează un deficit bugetar de 7,5% din PIB-ul României

Moody’s a scăzut estimarea despre cât de mult va crește economia României și se așteaptă ca deficitul bugetar să fie de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Agenția de evaluare financiară Moody sa revizuit în jos estimările pentru creșterea economică a României și pentru deficitul bugetar. Moody’s crede că actuala coaliție de guvernare va continua să conducă și după alegeri. În acest an, au scăzut prognoza de creștere economică de la 2,8% la 2%. Totuși, se așteaptă ca în 2025-2026 economia românească să crească din nou cu 2,9%.

Moody’s a crescut estimarea pentru deficitul bugetar din 2024, de la 6,4% la 7,5%, din cauza creșterii mari a cheltuielilor. Din cauza acestui deficit bugetar mai mare, se estimează că deficitul de cont curent al României va ajunge la 7,6% din PIB în 2024, mai mult decât prognoza anterioară de 6,8%.

Ratingurile României arată că economia are un potențial mare de creștere, susținută de fondurile puternice ale Uniunii Europene (UE) și de investițiile străine directe. Totuși, aceste aspecte pozitive sunt afectate de instituții mai slabe și o guvernanță deficitară, precum și de deficite mari în buget și în contul curent. Moody’s se așteaptă ca actuala coaliție de guvernare să rămână la puterea statului și după alegerile parlamentare.

În acest an, PIB-ul României ar putea crește cu 1,4%

Potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), PIB-ul României va crește cu 1,4% anul acesta, în scădere față de prognoza din luna mai, care era de 3,2%.

Pentru anul viitor, se așteaptă o creștere de 2,6%, în loc de 3,4%, cât se estima anterior, presupunând că economia va începe să-și revină în a doua jumătate a anului 2024, chiar dacă va fi nevoie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului. Dacă România nu folosește eficient fondurile europene, creșterea economică ar putea fi afectată.

FMI a scăzut estimările pentru creșterea economică a României în acest an

Fondul Monetar Internațional (FMI) a scăzut estimările pentru creșterea economică a României în acest an, de la 3,8% la 2,8%.

Săptămâna trecută, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit și ea în scădere estimările pentru creșterea PIB-ului în acest an, de la 3,4% la 2,8%.