JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană în funcţie de active, Wells Fargo, precum şi băncile de investiţii Goldman Sachs şi Morgan Stanley au fost plasate de Moody’s sub revizuire pentru o posibilă retrogradare. De asemenea, alte două mari bănci din SUA, Bank of America, şi Citigroup, au fost plasate şi ele sub revizuire, însă direcţia viitoare a ratingurilor lor este deocamdată incertă, a informat Moody’s într-un comunicat.

‘În ultimul an am văzut progrese în punerea la punct a unui cadru care să permită o soluţie credibilă pentru băncile de importanţă sistemică, în conformitate cu actul Dodd-Frank’, a declarat directorul operaţional de la Moody’s, Robert Young. ‘De asemenea, am văzut o cooperare mai mare între organismele internaţionale de reglementare bancară pentru a pune la punct o soluţionare coordonată a grupurilor bancare globale’, a adăugat Robert Young.

După criza financiară din 2008 marile bănci au fost obligate să pună la punct planuri pentru dezmembrarea lor în cazul în care vor deveni insolvente. Obiectivul este ca băncile să poată fi închise fără a fi nevoie de intervenţia guvernului.

Agenţia de evaluare a subliniat că nu a decis încă dacă noul regim conduce la o creştere a riscurilor pentru deţinătorii de acţiuni. Deşi un nivel mai redus al sprijinului guvernamental ar putea conduce la creşterea probabilităţii de default, posibilitatea unei închideri controlate şi a unui nivel minim de îndatorare ar putea limita pierderile în eventualitatea unui default.

Decizia Moody’s de a revizui ratingul marilor bănci americane vine după o acţiune similară iniţiată de o altă mare agenţie de rating, Standard & Poor’s, în luna iunie. AGERPRES