‘Vom lua în considerare o retrogradare a ratingului datoriei guvernamentale italiene în eventualitatea deteriorării suplimentare a perspectivelor economice ale ţării sau a dificultăţilor în implementarea reformelor’, se arată în raportul Moody’s.
Agenţia avertizează că ‘o deteriorare a condiţiilor de finanţare ca rezultat al turbulenţelor interne şi al şocurilor financiare provocate de criza datoriilor din zona euro va duce de asemenea la presiuni negative de rating’. Costurile datoriei Italiei pe zece ani au crescut miercuri cu peste o jumătate de punct procentual, la prima licitaţie pentru obligaţiuni guvernamentale pe termen lung de la alegerile legislative neconcludente desfăşurate duminică şi luni, transmite Reuters.
Miercuri dimineaţă, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au crescut la 4,83%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2012, după ce în ianuarie Trezoreria a plătit randamente de 4,17% pentru bonduri pe zece ani. Totuşi, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani rămân sub nivelul psihologic de 5%. Trezoreria a reuşit să vândă bonduri de patru miliarde de euro.
În iulie 2012 Moody’s a retrogradat ratingul datoriei guvernamentale italiene la ‘Baa2’, citând riscul ca reformele structurale şi politicile fiscale adoptate de premierul Mario Monti să nu poată fi continuate.
O altă agenţia de evaluare financiară, Standard & Poor’s, a apreciat că rezultatul alegerilor nu va afecta imediat ratingul suveran al Italiei.
Italia se află într-un impas politic după rezultatul neconcludent al alegerilor legislative desfăşurate duminică şi luni, soldate fără un învingător clar, ameninţarea unei noi crize în ţara cu a treia economie din zona euro făcând să răsune numeroase semnale de alarmă în Europa.
Sursa: Agerpres