Moody’s ar putea trece România la perspectivă negativă dacă acordul cu FMI nu este reluat

Agenţia de evaluare Moody's ar putea lua în considerare modificarea perspectivei ratingului României de la "stabilă" la "negativă" dacă acordul cu FMI şi Comisia Europeană nu va fi reluat până la finele primului trimestru din 2010, a declarat pentru MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist Moody's. "Dacă programul cu FMI şi Uniunea Europeană nu se va relua în primul trimestru al anului viitor, iar lichiditatea Guvernului va rămâne sub presiune, am putea lua în considerare modificare

Agenţia de evaluare Moody’s ar putea lua în considerare modificarea perspectivei ratingului României de la „stabilă” la „negativă” dacă acordul cu FMI şi Comisia Europeană nu va fi reluat până la finele primului trimestru din 2010, a declarat pentru MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist Moody’s.

„Dacă programul cu FMI şi Uniunea Europeană nu se va relua în primul trimestru al anului viitor, iar lichiditatea Guvernului va rămâne sub presiune, am putea lua în considerare modificarea perspectivei ratingului la negativă. Cu toate acestea, scenariul nostru de bază este acela că Guvernul va reporni acordul cu FMI şi UE şi alocarea fondurilor se va relua în acest timp”, a afirmat Orchard.

Analistul Moody’s consideră că, odată finalizate alegerile prezidenţiale, un nou guvern poate fi format fără prea multe probleme.

„Bineînţeles că nu se va întâmpla imediat pentru că trebuie negociate posturile, dar un nou guvern este pe cale să reia programul cu FMI. Alegerile anticipate sunt improbabile în contextul actual, dar această variantă nu poate fi respinsă”, a spus Orchard.

El spune că acum Moody’s îşi îndreaptă atenţia asupra programului României cu FMI şi arată că reluarea fondurilor din partea instituţiei financiare şi a Comisiei Europene este necesară pentru a uşura presiunea care a fost în ultimul timp pe lichiditatea Guvernului.

La începutul lunii noiembrie, FMI a amânat eliberarea celei de-a treia tranşe de 1,5 miliarde de euro pentru România până la momentul în care situaţia politică se va clarifica.

Potrivit rezultatelor rezultatelor finale provizorii anunţate de Biroul Electoral Central, Traian Băsescu a obţinut la scrutinul de duminică 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%.

Moody’s este singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce şi Fitch a retrogradat României în toamna anului trecut la nivelul speculativ.

Agenţia de rating a confirmat în luna martie calificativul „Baa3” acordat României şi l-a menţinut în categoria recomandată pentru investiţii.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.