Moody’s: Ratingul „AAA” al Băncii Mondiale ar putea fi afectat de retragerea sprijinului SUA

Agenția de evaluare financiară Moody’s a avertizat că ratingul de tip „AAA”, de care beneficiază Banca Mondială și alte instituții financiare multilaterale, ar putea fi pus în pericol dacă Statele Unite își retrag sprijinul pentru aceste organizații.

Această posibilitate a apărut în urma unui ordin executiv semnat de președintele Donald Trump, prin care se cere revizuirea finanțării SUA pentru toate organizațiile internaționale la care este membru.

„SUA sunt un acționar cheie la mai multe bănci multilaterale de dezvoltare. În consecință, ar fi un element negativ pentru ratingul lor dacă SUA și-ar reduce semnificativ angajamentul față de ele”, avertizează Moody’s într-un raport publicat luni.

Cum va fi afectată Banca Mondială

Banca Mondială este una dintre cele mai mari surse de finanțare și expertiză pentru țările în curs de dezvoltare. Ratingul AAA îi permite să se finanțeze la costuri reduse de pe piețele internaționale, ceea ce înseamnă că țările care beneficiază de împrumuturi pot accesa fonduri la dobânzi mai mici.

Dacă SUA și-ar reduce implicarea, Banca Mondială ar putea pierde acest rating de top, ceea ce ar însemna costuri de împrumut mai mari pentru țările în curs de dezvoltare și, implicit, diminuarea sprijinului financiar pentru proiectele globale de dezvoltare.

Conform tradiției stabilite la înființarea Băncii Mondiale și a FMI, Statele Unite desemnează șeful Băncii Mondiale, iar Europa numește directorul Fondului Monetar Internațional. SUA sunt, de asemenea, cel mai mare acționar al Băncii Mondiale.

Acțiunile administrației Trump vin într-un moment în care Banca Mondială joacă un rol esențial în sprijinirea țărilor aflate în dificultate, inclusiv pentru refacerea economică post-pandemie și pentru combaterea schimbărilor climatice.

donald trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Trump a ordonat revizuirea finanțării organizațiilor internaționale

Pe 4 februarie, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care cere o analiză completă a implicării și finanțării SUA în Organizația Națiunilor Unite (ONU) și în alte instituții internaționale.

Acest ordin pune sub semnul întrebării rolul de lider pe care SUA l-au avut în aceste organizații. Printre măsurile deja luate:

  • Retragerea SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
  • Oprirea finanțării UNRWA, agenția ONU care oferă asistență umanitară palestinienilor
  • Revizuirea participării SUA în UNESCO, acuzată de „părtinire antiamericană”

Secretarul Casei Albe, Will Scharf, a declarat că acest ordin reflectă nemulțumirea lui Trump față de „disparitatea sălbatică și nivelurile de finanțare între diferite țări”, pe care președintele le consideră „profund nedrepte față de SUA”.