Moody’s avertizează SUA după alegerea lui Trump

Potrivit mai multor estimări, deficitul bugetar și datoria publică a Statelor Unite urmau să crească semnificativ, indiferent de cine câștiga alegerile. Totuși, se anticipa că politicile propuse de Kamala Harris ar fi condus la o creștere mai moderată a datoriei în comparație cu cele ale lui Trump.

Victoria lui Trump a declanșat în această săptămână o vânzare semnificativă de obligațiuni guvernamentale, pe fondul așteptărilor investitorilor că reducerile de taxe și tarifele comerciale propuse vor stimula creșterea economică, dar vor duce totodată la o creștere a inflației și a deficitului bugetar.

Moody’s a avertizat că, în absența unor măsuri de control al deficitului bugetar, profilul de credit al guvernului american ar putea fi afectat și mai mult.

Agenția a subliniat, de asemenea, că, având în vedere controlul republican asupra ambelor ramuri — Legislativul și Executivul — schimbările în politicile fiscale ar putea fi implementate rapid, inclusiv inițiative ce ar putea influența sectoare precum industria manufacturieră, tehnologia și comerțul cu amănuntul.

Moody’s, ultima dintre cele trei mari agenții de rating care încă menține ratingul maxim pentru SUA, a redus în noiembrie anul trecut perspectiva ratingului SUA de la „stabilă” la „negativă,” indicând astfel că ar putea lua în considerare o scădere a ratingului în următoarele 18-24 de luni.

Financial Times avertizează: Economia SUA s-ar putea ”SUPRAÎNCĂLZI” în timpul Administrației TRUMP

Economia Statelor Unite riscă să se „supraîncălzească” din cauza politicilor viitoarei administrații Donald Trump, ceea ce ar putea pune capăt ciclului de reducere a dobânzilor și ar putea influența piețele bursiere, avertizează experți citați de cotidianul *Financial Times*.

Grupul Pimco, specializat în gestionarea activelor, avertizează că planurile economice ale președintelui ales Donald Trump ar putea duce la „supraîncălzirea” economiei americane. Această situație ar putea stopa scăderea dobânzilor, creând riscuri pentru piețele bursiere.

Dan Ivascyn, directorul de investiții al Pimco, susține că piețele americane de obligațiuni ar putea înregistra un declin, după ce au crescut semnificativ ca reacție la victoria lui Donald Trump.

Indicii bursieri S&P și Nasdaq Composite au atins noi recorduri de creștere în această săptămână, pe fondul așteptărilor privind reduceri de taxe, relaxarea reglementărilor și impunerea unor tarife vamale. Totuși, Dan Ivascyn avertizează, citat de Financial Times, că politicile de stimulare economică aplicate într-un context deja favorabil ar putea alimenta inflația.

”Nu este atât de simplu și ușor ca un flux cu direcție unică ce ar stimula activele de risc. Trebuie să fii atent la ce îți dorești. Există riscul ca euforia să se transpună în noi așteptări privind inflația și în inflație reală”, argumentează Dan Ivascyn.

”Politicile lui Trump vor interveni într-o perioadă în care impulsul economic există deja, iar acest lucru ar putea genera supraîncălzirea economiei”, a subliniat specialistul.

Reacțiile pozitive ale burselor după alegerile din SUA sunt în contradicție cu riscul unei inflații ridicate

Declarațiile lui Dan Ivascyn vin în contextul îngrijorărilor exprimate de alți investitori, care avertizează că reacțiile pozitive ale burselor după alegerile din SUA sunt în contradicție cu riscul unei inflații ridicate și al unei politici monetare mai stricte. Deși bursele au crescut în ultimele zile, victoria lui Trump a impulsionat și creșterea valorii criptomonedei Bitcoin.

Ivascyn nu anticipează o „inflație masivă” și consideră că politicile lui Trump ar putea sprijini expansiunea economică pe termen lung. Totuși, avertizează că Rezerva Federală (Fed) ar putea răspunde prin măsuri de înăsprire a politicii monetare.

”Am putea ajunge într-un punct în care Fed să devină mai preocupată și în care piețele să profite de noul climat. Acest lucru ar însemna riscuri în tranzacțiile cu active”, subliniază expertul.

Fed a început deja să relaxeze politica monetară, reducând joi dobânda de referință cu încă 0,25%, aducând-o la un interval cuprins între 4,5% și 4,75%.