În raportul său anul cu privire la BEI, Moody’s a precizat că ratingurile maxime atribuite băncii se bazează pe soliditatea financiară intrinsecă a instituţiei cât şi pe nivelul ridicat de sprijin din partea acţionarilor care beneficiază de ratinguri ridicate.
Cu toate acestea, agenţia avertizează că o deteriorare severă în zona euro ar putea avea un impact negativ asupra BEI prin trei canale: în primul rând calitatea activelor ar putea fi afectată, în principal ca urmare a expunerii pe ţările cu probleme din UE, în al doilea rând criza suverană ar putea afecta dorinţa şi capacitatea statelor membre de a sprijini BEI, iar în al treilea rând condiţiile de finanţare ar putea să se înăsprească iar, într-un scenariu extrem de negativ, accesul la pieţele de finanţare ar putea fi temporar limitat.
Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii Băncii sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI se pune pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană lărgită.
Sursa: Agerpres