Agenţia de evaluare Moody’s a plasat sub supraveghere, cu posibilitate mare de revizuire în scădere, ratingurile BCR (Baa1/P-2), BRD (A2/P-1) şi Raiffeisen Bank (Baa2/P-2) ce vizează depozitele în lei (GLC, adică global local currency). Ratingurile referitoare la soliditatea financiară şi la depozitele în euro au rămas aceleaşi.
Informaţia de mai sus poate trece cu vederea ca fiind o simplă comunicare de alte cifre reci, alambicate, care nu spun nimic sau urmăresc interesele cuiva din umbră. Nicidecum. Trebuie atrasă atenţia asupra faptului că ratingul stabilităţii este intact, ca dovadă a faptului că nu se referă la situaţia generală a băncii, ci semnalul de alarmă este tras, în particular, asupra depozitelor.
Avertismentul lui Isărescu
Aşadar, agenţia nu vede cu ochi buni politica pe care băncile de la noi o duc în privinţa depozitelor. O avertizare tot pe această temă a lansat, în primăvară, şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. El spunea atunci că băncile au făcut excese anul trecut în materie de creditare, iar acum se îndreaptă spre excese în materie de atragere de depozite. Se vede acum că bancherii români au auzit dar nu au ascultat mesajul guvernatorului. Acum, informaţia venită de la Moody’s este a doua tragere de mânecă.
Efectele creditele date de-a valma până acum se observă abia acum. Debitorii nu mai au bani, iar ratele întârzie. Băncile nu au bani şi caută să îi atragă prin instrumentul de depozit. Dacă nici acest al doilea avertisment nu este înţeles, băncile vom ajunge rapid în capătul diametral opus al crizei. Adică, vor avea seifurile pline de banii românilor, dar nu vor putea face faţă plăţii dobânzilor promoţionale cu care le-au atras. De asemenea, cuplând creditele vechi la dobânzi mici cu depozitele noi la dobânzi mari obţinem o problemă cu final dramatic.