Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a anunţat că a plasat şapte bănci ungare sub revizuire pentru o posibilă retrogradare, din cauza legii aprobate recent care permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a creditelor ipotecare în valută.
Agenţia a precizat că procedura de revizuire va viza ratingurile de soliditate financiare a şase bănci precum şi ratingurile privind datoriile şi depozitele a şapte bănci. Cele şapte instituţii sunt: OTP Bank, OTP Mortgage Bank, FHB Mortgage Bank, precum şi diviziile din Ungaria ale KBC, Erste Bank, BayernLB şi GE Capital. „Plasarea sub revizuire pentru o posibilă retrogradare a fost determinată de recent aprobata lege care permite celor care au credite ipotecare în valută să ramburseze creditul la un curs de schimb sub cursul pieţei”, a anunţat Moody’s.
Potrivit proiectului, cetăţenii ungari cu datorii în aceste valute vor putea să ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 236 forinţi pentru un franc elveţian şi de 288 de forinţi pentru un euro. Doritorii au termen până la 30 decembrie pentru a depune cererile la bănci, după care vor avea un răgaz de 60 de zile pentru rambursarea datoriei. „În condiţiile în care creditele în valută reprezintă 70% din creditele ipotecare, Moody’s crede că legea este posibil să declanşeze pierderi pentru bănci şi să le afecteze poziţiile de capital” susţine Moody’s. „Plecând de la ipoteza unei rambursări anticiape a 30% din totalul creditelor, Moody’s estimează că, la actualul curs de schimb, conversia va aduce pierderi de până la 300 puncte de bază pentru rata de adecvare a capitalului în sistemul bancar ungar”, avertizează agenţia. De asemenea, Moody’s susţine că proiectul guvernamental creşte stresul din sistemul bancar ungar, deja afectat de deteriorarea calităţii activelor şi nivelul scăzut al profitabilităţii.
Aproximativ 80% din sistemul bancar ungar este deţinut de bănci străine. Pentru unele din băncile mamă, operaţiunile din Ungaria fac partea din reţeaua lor din Europa Centrală şi de Est, care asigură o parte din profiturile lor. Moody’s nu se aşteaptă ca instituţiile mamă ale băncile ungare să-şi modifice imediat angajamentele faţă de Ungaria.
Sursa: Agerpres