România va înregistra în 2010 o creştere economică de 0,5% şi un deficit bugetar de 6,8% din PIB, potrivit estimărilor incluse de Moody’s într-un nou raport privind Perspectiva Ratingurilor Suverane în Europa, publicat miercuri. În septembrie, agenţia de evaluare financiară anticipa un avans economic de 1,2% şi un deficit bugetar de 5,6% din PIB.
Moody’s notează că statele care au încheiat acorduri de finanţare cu instituţiile financiare internaţionale se împart în mai multe categorii, prima fiind cea a ţărilor în care programele au succes, cum este cazul Ungariei, Armeniei şi Belarusului.
Al doilea caz este cel al statelor care au câştigat timp prin astfel de programe, dar nu este clar cum vor evolua după sfârşitul finanţării, în această categorie fiind incluse Islanda şi Letonia. În a treia categorie, unde există riscuri de implementare, se află România, Bosnia şi Ucraina.
Autorităţile statelor din această categorie, care au intrat în criză cu o situaţie financiară relativ precară, trebuie să convingă populaţia că principala prioritate trebuie să fie rezolvarea problemelor economice.
În cazul României, guvernul a fost nevoit să încheie planul de stabilizare cu FMI şi UE în martie 2009, iar asistenţa a acoperit o parte substanţială din necesarul de finanţare externă şi a redus riscul unei crize a balanţei de plăţi. Totuşi, planul de reforme ambiţioase implică riscuri de implementare, se arată în raport.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro.
Instituţia anticipează pentru 2010 o creştere economică de 1,3% din PIB. România a convenit cu FMI reducerea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB în 2009 la 5,9% din PIB în acest an.
O delegaţie a Fondului urmează să vină la Bucureşti după data de 20 ianuarie, pentru discuţii asupra acordului de finanţare.
SURSA: Mediafax