Anunţul Moody’s vine după ce luni agenţia Standard & Poor’s a avertizat Grecia că planul de rostogolire a datoriei ar putea fi considerat ca ‘effective default’ – intrare efectivă în incapacitate de plată.

Opţiunile luate în considerare pentru restructurarea datoriei Greciei oferă ‘mai puţină valoarea decât promisiunea obligaţiunilor originale’, conform criteriilor S&P. ‘În consecinţă, dacă vreo opţiune este implementată în actuala ei formă, în lipsa altor informaţii atenuante, vom lua probabil în considerare că vor constitui un default, conform criteriile de rating ale S&. În această eventualitate, vom revizui probabil în scădere ratingul Greciei la ‘SD’, ceea ce arată că statul a restructurat o parte din obligaţiuni’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

‘Moody’s nu ia parte la discuţiile în desfăşurare privind rostogolirea datoriilor Greciei. Odată ce autorităţile îşi vor finaliza decizia, orice implicări în privinţa ratingului vor fi anunţate prin definiţiile şi metodologiile noastre publicate’, se arată în comunicatul agenţiei.

Statele creditoare, în special Germania, insistă că băncile şi asiguratorii trebuie să împartă povara oricărui ajutor suplimentar pentru Grecia, estimat la aproximativ 100 miliarde de euro.

SURSA: Agerpres