Agentia de rating Moody’s considera ca Romania are un sistem bancar cu bune perspective de crestere dar in conditiile unor riscuri de credit ridicate. “Atat alinierea factorilor politici si economici la standardele Uniunii europene cat si performanta economica solida au alimentat cresterea sectorului bancar”, spune Constantinos Kypreos, analist la Moody’s si autor al raportului publicat de agentie asupra sistemul bancar romanesc. Conform acestuia, implicarea activa a ba
Agentia de rating Moody’s considera ca Romania are un sistem bancar cu bune perspective de crestere dar in conditiile unor riscuri de credit ridicate. “Atat alinierea factorilor politici si economici la standardele Uniunii europene cat si performanta economica solida au alimentat cresterea sectorului bancar”, spune Constantinos Kypreos, analist la Moody’s si autor al raportului publicat de agentie asupra sistemul bancar romanesc. Conform acestuia, implicarea activa a bancilor straine pe piata din Romania au dus la un grad mai ridicat de profesionalism in sistem, atat prin transfer de know-how, expertiza tehnologica dar si prin suportul financiar acordat de actionari.
In acelasi timp, ratingurile Moody’s reflecta unele ingrijorari cu privire la gradul de risc al creditelor din sistemul bancar romanesc. Proportia ridicata a imprumuturilor acordate in valuta dar si sistemele de risk management aflate inca in curs de dezvoltare constituie, in viziunea Moody’s, elemente de ingrijorare. Agentia de rating sustine ca, in ultimii ani, progrese notabile au fost inregistrate pe partea de reglementare si supraveghere a sistemului. Moody’s crede ca, de acum incolo, accentul va trebui pus pe elementele de calitate ale activitatii bancare, mai ales pe imbunatatirea capacitatii de evaluare a riscului, in general.
Potrivit raportului publicat de agentie, in prezent exista o presiune asupra profitabilitatii bancilor, presiune la care au contribuit mai multi factori printre care diminuarea dobanzilor, cresterea rezervelor, intarirea concurentei dar si cresterea costurilor de dezvoltare si extindere. Astfel, Moody’s apreciaza ca bancile vor trebui sa isi diversifice portofoliile si sa isi lungeasca perioadele de creditare.
Ratingurile Moody’s pentru depozitele in valuta la cele mai mari banci din Romania (BCR, BRD, Raiffeisen) au fost stabilite la un plafon Baa3/P-3, cu perspectiva stabila. Acest nivel este mai mare decat ar rezulta din analiza puterii financiare a bancilor, insa fiind cele mai importante institutiii de credit din tara, riscul prabusirii acestora este redus considerabil de un potential sprijin acordat de catre autoritati dar si de catre actionarii straini, in caz de nevoie.
Totusi, majoritatea ratingurilor acordate sistemului bancar se afla sub constrangerea ratingului de tara al Romaniei.
Sursa: Capital 08 Ianuarie 2007