Creditele neperformante şi-ar putea continua creşterea în naţiunea balcanică în cazul în care moneda se depreciază şi mai mult, iar băncile, care sunt deţinute de creditori internaţionali în proporţie de 90%, s-ar putea confrunta cu profituri mai mici, se arată în comunicatul Moody’s.
"Probabilitatea ca sistemul bancar să se confrunte cu o reducere în România a operaţiunilor băncilor-mamă este tot mai mare, ceea ce ar putea afecta capitalul sistemului bancar local şi ar suprima creşterea creditării. Situaţia ar fi agravată şi de dependenţa ridicată a băncilor din România de finanţarea de la băncile-mamă, în special pentru creditele în valută", se arată în raportul citat de Bloomberg.
Pe lângă o slăbire a angajamentului băncilor-mamă faţă de operaţiunile din România, Moody’s estimează că sistemul bancar românesc va fi afectat de criza din zona euro şi prin slăbirea cererii pentru exporturi, scăderea investiţiilor străine directe sau nivelul crescut de creditare în valută (peste 60% din totalul împrumuturilor).
"Băncile ar trebui să-şi realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, în contextul creşterii economice mai reduse şi competiţiei mai dure pe piaţa de credit şi în privinţa marjelor depozitelor", se mai arată în analiză.
Sistemul bancar românesc este dominat de creditori austrieci (care controlează circa 39 la sută din piaţă), greceşti (15,5%) şi creditori francezi (peste 10%).
Pierderile bancare
Sistemul bancar din România a înregistrat anul trecut, pentru prima dată din 1999, o pierdere totală de 516 milioane de lei (158 milioane dolari), faţă de un câştig net cumulat de 815 milioane lei în 2009, în contextul în care 22 din cele 42 de bănci din ţară au fost neprofitabile, potrivit datelor BNR.
Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, estimază că sistemul bancar va înregistra pierderi şi în acest an, din cauza acumulării de credite neperformante. În septembrie pierderea era de 766,4 milioane lei, iar la sfârşitul lunii octombrie a ajuns la 957,5 milioane lei, adică pierdere mai mare decât tot anul 2010.
Cele mai mari bănci locale sunt mai bine poziţionate decât rivalii mai mici pentru a se adapta noilor condiţii dure de pe piaţă. Băncile mai mici riscă să piardă cotă de piaţă pe anumite segmente, cu impact asupra profitabilităţii, a avertizat Moody’s.