Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody's consideră că este probabil ca deficitul bugetar să se situeze în acest an peste noua ţintă fixată de Guvern cu FMI, de 7,3% din PIB, întrucât autorităţile române "au obiceiul" de a rata obiectivele stabilite pentru acest indicator."Moody's consideră că este probabil ca deficitul bugetar să se situeze peste noua ţintă fixată de Guvernul României cu FMI. România are obiceiul de a rata ţintele de deficit public şi pare
Agenţia internaţională de evaluare financiară Moody’s consideră că este probabil ca deficitul bugetar să se situeze în acest an peste noua ţintă fixată de Guvern cu FMI, de 7,3% din PIB, întrucât autorităţile române „au obiceiul” de a rata obiectivele stabilite pentru acest indicator.
„Moody’s consideră că este probabil ca deficitul bugetar să se situeze peste noua ţintă fixată de Guvernul României cu FMI. România are obiceiul de a rata ţintele de deficit public şi pare greu de crezut ca anul acesta să fie o excepţie”, a declarat pentru MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist al agenţiei de arting.
Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu creşterea ţintei de deficit bugetar pentru 2009 la 7,3% din PIB, de la proiecţia anterioară de 4,6% din PIB, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară.
„Cheltuielile nu pot fi reduse semnificativ”
Orchard a arătat că îndeplinirea noii ţinte privind deficitul va necesita unele ajustări rapide ale cheltuielilor publice şi că Guvernul nu a anunţat încă un plan.
„De asemenea, pare greu de crezut că Guvernul va reduce în mod semnificativ cheltuielile aşa de aproape de alegerile prezidenţiale”, consideră analistul Moody’s.
Totodată, Guvernul şi FMI au convenit scăderea deficitului bugetar în 2010 la sub 6% din PIB.
În acordul iniţial semnat de România cu FMI şi UE, România s-a angajat şi să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2011.
SURSA: Mediafax