Agenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit în sens negativ prognoza privind economia României, care va scădea cu 5,7% în 2009, dar va evita un colaps major de tipul celor din statele Baltice, în contextul datoriei scăzute a sectorului privat şi dependenţei reduse de comerţul extern.

„Economia se contractă în prezent rapid. Sectoarele care sunt cele mai orientate spre export şi-au redus producţia, iar sectorul construcţiilor merge din ce în ce mai prost”, potrivit unei note a Moody’s adresate clienţilor şi care a fost preluată de Mediafax.

Astfel, agenţia de rating a revizuit în urcare estimările privind contracţia PIB-ului României în 2009, de la 4% la 5,7% în acest an, şi anticipează că economia îşi va reveni uşor în 2010, când va avansa cu 0,2%.

Puncte slabe, puncte tari

Printre punctele tari ale României, Moody’s menţionează datoria guvernamentală redusă, sprijinul primit de la FMI şi UE, care temperează vulnerabilităţile determinate de dezechilibrele macroeconomice, şi faptul că gradul de integrare financiară şi economică sprijină investiţiile şi restructurarea la nivel microeconomic pe termen lung.

La polul opus, principalele provocări cu care se confruntă România sunt controlul deficitului bugetar în contextul recesiunii economice, riscurile pentru stabilitatea macroeconomică determinate de recesiune, datoria externă redusă şi condiţiile dure privind lichiditatea pe plan extern, precum şi procesul de reforme structurale întârziat.

SURSA: Mediafax