Calpers, cel mai mare fond public de pensii din Statele Unite, a dat în judecată Moody’s, Standard&Poor’s şi Fitch pentru că au acordat ratinguri „perfecte” unor instrumente financiare garantate prin ipoteci, care au înregistrat ulterior mari pierderi.
California Public Employees’ Retirement System (Calpers) a susţinut, în plângerea depusă săptămâna trecută la California Superior Court din San Francisco, că ar putea pierde peste un miliard de dolari de pe urma plasamentelor în vehicule structurate de investiţii (SIV) care au primit cele mai ridicate ratinguri din partea celor trei agenţii de evaluare financiară.
SIV-urile sunt instrumente financiare garantate prin împrumuturi şi alte forme de datorii, inclusiv credite ipotecare subprime, operate de băncile de investiţii şi care sunt vândute pe piaţă.
Agenţiile de rating „au indus în eroare fondul de pensii prin acordarea celor mai ridicate calificative acestor instrumente financiare”, a arătat Calpers. Fondul de pensii nu a precizat nivelul despăgubirilor solicitate.
„Plângerea nu are bază legală şi vom acţiona pentru a fi respinsă”, a declarat Steven Weiss, purtător de cuvânt al McGraw-Hill, companie care deţine S&P. Reprezentanţii Calpers, Moody’s şi Fitch nu au fost disponibili pentru comentarii, precizează agenţia Reuters, citată de Mediafax.
Criză cu calificativ AAA
Agenţiile de rating sunt puternic criticate pentru acordarea unor calificative ridicate unor investiţii care s-au dovedit neperformante.
Ratingurile AAA, care indică un risc redus pentru investiţii, au alimentat răspândirea instrumentelor financiare garantate prin ipoteci şi alte plasamente structurate, care au dus la declanşarea crizei din sectorul financiar.
Emitenţii de datorii plătesc agenţiilor de rating pentru evaluarea instrumentelor lor financiare, iar criticii susţin că acest model este în detrimentul cumpărătorilor.
Comisioane uriaşe pentru evaluări, pierderi pe măsură
Calpers a arătat că în 2006 a plasat 1,3 miliarde de dolari în SIV-uri pe termen scurt şi mediu emise de Cheyne Finance, Stanfield Victoria Funding şi Sigma Finance, care beneficiau de ratinguri AAA.
Criza din sectorul financiar a dus însă la prăbuşirea preţurilor pentru ipoteci şi alte instrumente de creditare, iar SIV-urile au determinat revizuiri masive ale activelor băncilor şi fondurilor.
SIV-urile Sigma s-au prăbuşit, în decurs de doi ani, provocând Calpers pierderi de până la un miliard de dolari, potrivit fondului de pensii.
Caplers, care administrează pensii de circa 173 miliarde de dolari, susţine că agenţiile de rating au primit comisioane uriaşe pentru evaluarea emitenţilor de SIV-uri, dar metodele folosite au fost greşit concepute şi aplicate incompetent.
Audierea cazului a fost programată la 11 decembrie.
SURSA: Mediafax