Obie Moore: Reprezentantii Senatului SUA, ai Administratiei Bush si ai Consiliului Securitatii Nationale s-au aratat foarte interesati de ceea ce gandesc oamenii de afaceri americani despre Romania. Ei ne-au intrebat: Cat de angajati sunteti in Romania? Va aflati acolo pe termen lung? Se observa progrese in evolutia Romaniei? Afacerile voastre au succes acolo? Aveti lucratori de buna calitate? Sunt valorile romanilor similare cu cele ale americanilor?
Capital: si ce le-ati raspuns?
Obie Moore: Le-am spus ca in ziua aceea oribila de 11 septembrie, ca si in zilele umatoare, ma aflam in Bucuresti si ca am fost coplesit atunci de mesajele si manifestarile de simpatie si solidaritate. Ajunsesem sa ma simt mai in siguranta aici, in Romania, decat m-as fi simtit in Statele Unite. si am simtit ca este o foarte mica deosebire intre a fi american si a fi roman. Ceea ce am incercat sa le transmit celor din Washington a fost ca romanii impartasesc tezaurul european de valori si ca ei vor pentru copiii lor, pentru familiile lor, pentru propriul lor destin, ceea ce vor si americanii pentru ei insisi. si am adaugat ca, potrivit sondajelor, 80% din romani vor sa-si vada tara alaturandu-se Aliantei, acesta fiind cel mai inalt procentaj in randul tarilor candidate, mult mai mare si decat scorul de 60%, cel mai ridicat pentru primul val, inregistrat de Ungaria in 1997. si tot 80% este scorul Romaniei in privinta sprijinului popular pentru aderarea la UE. si le-am mai spus ca investitorii americani sunt tot mai entuziasti in privinta Romaniei. Un sondaj in randul managerilor cu functie executiva din companiile multinationale aflate in Europa de Est arata ca Romania este acum a doua piata ca importanta, dupa Polonia, dar depasind Cehia si Ungaria.
Capital: Potentialul pietei romanesti a fost intotdeauna privit cu respect, dar relativ putine companii importante au venit aici.
Obuie Moore: Am explicat la Washington ca, daca multe dintre companiile importante aflate in Top Fortune 500 n-au venit in Romania, a fost din cauza unor probleme regionale si n-a avut vreo legatura cu situatia din Romania. Acum, noi credem ca investitorii se uita cu interes nu numai la Romania, ci la intreaga regiune a Balcanilor. Strategii companiilor multinationale pot sa se gandeasca in ce fel pot sa acopere cel mai bine aceasta zona si sa proiecteze fluxurile de bunuri si servicii pe circuitele din regiune. Iar Guvernului roman i se datoreaza o contributie majora la refacerea legaturilor economice in aceasta regiune.
Capital: Acest demers pe care AmCham l-a facut la Washington a fost generat de preocuparea ca Romania ar putea ramane in afara procesului de integrare, ori a fost pur si simplu dorinta de a ajuta Guvernul Romaniei in efortul sau?
Obie Moore: Au fost o initiativa comuna si un efort comun. Noi nu am fost la Washington pentru a face lobby, nici pentru a pleda cauza Romaniei. Tot ce am transmis noi acolo este ceea ce membrii AmCham gandesc despre Romania. si nu am evitat sa spunem ca exista si probleme, ca aici este un mediu dificil, riscant, complex, frustrant. Dar am spus totodata ca, in Romania, companiile straine si, nu in ultimul rand, cele americane, pot sa reuseasca, sa inregistreze profit.
Capital: Care este pozitia Washingtonului in privinta admiterii Romaniei in Alianta?
Obie Moore: Romania trebuie sa stie ca se afla acum sub lupa Washingtonului. In cadrul Administratiei s-a discutat si varianta ca, dupa ce Romania si Bulgaria vor fi primit, in noiembrie, invitatia de a se alatura NATO la Praga, sa se monitorizeze modul in care ele continua schimbarile necesare, iar in primul trimestru din 2004, cand Senatul SUA va trebui sa valideze aderarea, sa existe posibilitatea ca Administratia sa nu recomande un vot pozitiv.
Capital: Trebuie Romania sa se astepte la o admitere conditionata si provizorie?
Obie Moore: Ceea ce am aflat acum la Washington este ca Senatul SUA nu va admite niciodata o asemenea invitatie conditionata pe care ar face-o Administratia Bush. Iar Consiliul Securitatii Nationale de la Departamentul de Stat a spus: nu, trebuie sa fie ori totul, ori nimic; trebuie sa stim daca Romania va fi pregatita pana in noiembrie, iar daca este, noi trebuie s-o sustinem. Dar au spus totodata ca vor judeca Romania nu dupa declaratii, ci dupa ceea ce va face in termenii masurilor concrete. Asadar, mesajul este ca Romania trebuie sa inteleaga cerinta imperativa de a face, pana in noiembrie, toate schimbarile care sunt posibile – sa instituie reformele necesare, sa faca apoi cunoscute aceste reforme, pentru ca la Washington sa se inteleaga ce s-a facut. Noiembrie este un moment crucial pentru Romania.
Capital: In cazul primirii in Alianta, va asteptati ca investitiile americane din Romania sa creasca in mod semnificativ?
Obie Moore: Noi credem ca este bine pentru afacerile noastre ca Romania sa fie primita in NATO. Board-urile companiile noastre si-ar simti investitiile mai in siguranta. Dar daca Romania nu va intra in NATO, asta nu inseamna ca vom lichida afacerile noastre de aici. N-ar pleca nici Procter & Gamble, nici Colgate Palmolive, nici Citibank, ci ar ramane.
Capital: Ce trebuie sa faca Guvernul roman, cu prioritate, pana in noiembrie?
Obie Moore: Guvernul este angajat in realizarea reformelor necesare, dar trebuie ca acest lucru sa se vada la nivelul mediu al administratiei, al judecatorilor, al managerilor. Dificultatea pentru Guvern este aplicarea reglementarilor juridice si administrative. Romania are un foarte frumos cadru legislativ, dar este nevoie ca reglementarile sa fie clarificate si sa fie aplicate. Cele doua chei ale intrarii in NATO, ca si in UE sunt: o economie de piata pe deplin functionala si domnia legii. Legile nu trebuie sa existe doar in carti, ele trebuie sa existe in comportament.
Romania a avut nevoie de timp pentru a lua startul, nimeni nu se astepta sa aplice terapia de soc in 1992. Dar dupa 12 ani de tranzitie, nu mai poate sa invoce circumstante speciale. Ea este judecata acum dupa aceleasi standarde ca oricare alta tara din Europa Centrala si de Est. Toti suntem sensibili la problema saraciei, a somerilor si a orfanilor, dar acum este timpul unei conduceri ferme din partea Guvernului roman pentru aplicarea reformelor necesare, chiar daca sunt nepopulare. Este momentul deciziilor dificile.
Capital: In cele din urma, care credeti ca va fi deznodamantul efortului Romaniei de a se alatura Aliantei?
Obie Moore: Sunt optimist. Noi am explicat la Washington de ce este foarte important, atat pentru SUA, cat si pentru Europa occidentala, ca Europa de sud-est sa nu mai genereze probleme asa cum s-a intamplat in ultimul deceniu si in ultimul secol. si am explicat care este statutul Romaniei in aceasta regiune. Iar daca Romania are de jucat un rol regional, atunci acesta este locul, acesta este momentul si aceasta este oportunitatea care i se ofera pentru un asemenea rol.
La mijlocul lunii iunie, o delegatie a AmCham Romania a fost la Washington pentru a explica senatorilor, congresmenilor si reprezentantilor Guvernului SUA de ce companiile americane au nevoie ca Romania sa se alature Aliantei Nord-Atlantice. Vizita, unica actiune de acest fel a unei filiale din tarile candidate a Camerei de Comert a SUA, a fost un mare succes. Politicienii americani au primit cu mult interes si incredere perceptia si informatiile despre Romania, care le-au fost oferite de conationalii lor. Multi au fost surprinsi sa afle ca in Romania opereaza atat de multe companii americane, nu numai dintre cele care vand tigari si racoritoare.
AmCham Romania isi strange randurile
Camera Americana de Comert in Romania (AmCham Romania), creata in 1993, a ajuns astazi la 133 de membri, intre care se numara cele mai importante companii americane si multinationale aflate in tara noastra. In ultimele 18 luni, AmCham s-a dezvoltat spectaculos, devenind o prezenta proeminenta in economia romaneasca. Numai in 2001, AmCham a organizat 49 de evenimente, la care au participat 2.650 de persoane – incluzand aici si oficialitati de nivel inalt si foarte inalt din tara si de peste hotare – si s-a aflat la originea a numeroase initiative dedicate imbunatatirii mediului de afaceri intern. r
„De cand am devenit presedintele Consiliului de Administratie al AmCham, in urma cu un an, explica dl Obie Moore, am incercat sa creez o baza mai larga pentru aceasta organizatie si o functionare pe baze consensuale, astfel incat ea sa reprezinte registrul larg al intereselor tuturor membrilor sai. Lucrand astfel, ca o comunitate de afaceri, ne va fi mult mai usor si vom fi mult mai credibili atunci cand ne adresam Guvernului pentru rezolvarea problemelor care ne privesc pe toti. Pe de alta parte, incercam sa construim o pozitie coordonata a comunitatii noastre de afaceri, pentru a incuraja si chiar a provoca, din partea Guvernului roman, adoptarea ferma a deciziilor pentru a continua reformele necesare, care sa dea siguranta indeplinirii obligatiilor si termenelor asumate pentru integrarea in NATO si apoi in UE.”