Europa se confruntă cu „o criză gravă de sănătate publică”. Oamenii respiră zilnic aer toxic, fapt ce duce la 400.000 de decese pe an. Decesele cauzate de poluare sunt înregistrate și în rândul nou-născuților.
Europa se confruntă cu „o criză gravă de sănătate publică”
Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”. Mai exact, 98% dintre europeni respiră aer toxic, potrivit unui raport realizat de ziarul britanic The Guardian.
Aproape două treimi dintre europeni trăiesc în zone poluate, în care calitatea aerului este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Reperele actuale ale OMS indică numărul concentrațiilor medii anuale de PM2,5, ce nu trebuie să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3).
Noua analiză a constatat că doar 2% dintre europeni trăiesc în zone aflate în această limită.
Potrivit sursei citate anterior, aproape toți oamenii din Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria au particule în suspensie în aerul respirat la nivel dublu față de recomandările OMS. Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei trăiește cu aer poluat de patru ori mai mult decât recomandările OMS.
În Germania, trei sferturi din populație trăiește cu aer cu particule în suspensie mai mult de două ori decât recomandărilor OMS. În Marea Britanie, trei sferturi din populație trăiește în zone în care expunerea este de două ori mai mare decât indicațiile OMS.
Aproape 30 de milioane de europeni trăiesc în zone cu concentrații mici de particule, care sunt de cel puțin patru ori mai mari decât recomandările OMS. În Suedia, dimpotrivă, nu există nicio zonă în care PM2,5 să atingă mai mult de două ori cifra OMS.
„Aceasta este o criză gravă de sănătate publică. Ceea ce vedem destul de clar este că aproape toată lumea din Europa respiră aer nesănătos”, a explicat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht, care a condus echipa de cercetători de pe tot continentul european.
Poluarea aerului duce la 400.000 de decese pe an
Potrivit Dr. Hanna Boogaard, expert în poluarea aerului în Europa la Institutul pentru Efectele asupra Sănătății din SUA, raportul respectiv a fost crucial pentru a ajuta la dezbaterile despre poluarea aerului și efectele sale în Europa.
„Aceste decese pot fi prevenite, iar estimarea nu include milioane de cazuri de boli non-letale, ani trăiți cu dizabilități, spitalizări imputabile sau efectele asupra sănătății de la alți poluanți.
Mișcarea de înăsprire a limitelor UE a oferit o oportunitate unică de a fi îndrăzneț… și de a maximiza beneficiile de sănătate publică pentru Europa și nu numai”, a declarat ea.