Un val de caniculă a cuprins și Asia Centrală, înregistrându-se 46 de grade în Turkmenistan, 44 grade în Kazakhstan și 42 în Uralsk. Valul de căldură „extrem de periculos” a cuprins și SUA, din Florida în California, și este gata să doboare recordurile de temperatură și să amenințe sănătatea publică, potrivit Axios.
Imaginea de ansamblu: temperaturi de peste 50 de grade
Căldura extremă a determinat Serviciul Național de Meteorologie din SUA să emită alerte de căldură pentru mai mult de 86 de milioane de oameni, potrivit heat.gov, cele mai calde temperaturi înregistrându-se în sud-vestul Americii. O zonă persistentă de înaltă presiune, cunoscută sub numele de dom de căldură (heat dome), caracterizează episoadele foarte intense și persistente de valuri de căldură, exacerbate de schimbările climatice cauzate de om.
Valea Morții din California, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ, poate atinge temperaturi între 51-54 de grade Celsius în această săptămână. Acest lucru este rar, chiar și pentru acea regiune. Pe baza mișcării ”domului de căldură”, se estimează că valul de căldură se va extinde în mare parte din California.
Autoritățile avertizează că acest eveniment de căldură intră în categoria „extremă” pentru Phoenix, Las Vegas și alte orașe mari. Aceasta este cea mai mare categorie pe scala severității valului de căldură.
Căldura extremă este ucigașul numărul unu
„Căldura va fi extrem de periculoasă și potențial mortală”, a avertizat luni Centrul de Previziune Meteo NOAA, „din cauza intensității și a unui început relativ rece al verii, care ar fi limitat capacitatea oamenilor de a se aclimatiza la vremea mai caldă din această regiune”, a precizat Serviciul Național de Meteorologie.
NWS avertizează, de asemenea, cu privire la temperaturi record mai scăzute, peste noapte, în statele de sud-est și sud-centru, din cauza temperaturilor foarte ridicate ale oceanelor din Golful Mexic. Căldura extremă este ucigașul numărul unu, în timpul unui an mediu, în SUA, potrivit NWS. Valurile de căldură pot fi extrem de dăunătoare, în special când temperaturile ridicate sunt persistente și nu este o răcire semnificativă pe timp de noapte.
Valurile de căldură din Europa au ucis anul trecut 61.000 de oameni
Un studiu publicat recent a constatat că valurile de căldură din Europa anul trecut au ucis 61.000 de oameni, demonstrând cât de nepregătite sunt tot mai multe state în fața creșterilor de temperatură cauzate de schimbările climatice. Experții susțin că 61.672 de persoane au murit din cauze legate de căldură în Europa între 30 mai și 4 septembrie 2022.
Rata mortalității a fost cea mai mare în Italia, Grecia, Spania și Portugalia. Doar o mică parte din decesele cauzate de căldură au fost cauzate de insolație. În cele mai multe cazuri, vremea caldă ucide oamenii pentru că împiedică organismul să facă față problemelor de sănătate existente, cum ar fi bolile cardiace și pulmonare. O nouă analiză de la Climate Central arată că schimbările climatice vor crește probabil șansele pentru căldura extremă viitoare în Arizona cu cel puțin un factor din patru.