O boală cruntă seceră zilnic zeci de români. Este vorba de cancerul pulmonar care , zilnic, răpune 28 de oameni. Anual, vorbim de 10.000 de bolnavi care mor în România. Alte 12.000 de persoane sunt diagnosticate.
Cancerul pulmonar este asociat în 90% din cazuri cu fumatul şi într-o proporţie mică cu poluarea aerului. Această afecțiune cruntă a lovit din plin Europa, care era a treia în lume la numărul bolnavilor de cancer pulmonar. Cifra este cutremurătoare și se ridică la 500.000 de persoane.
Este cel mai agresiv tip de cancer la nivel mondial, cu o rată de supraviețuire extrem de mică, dar care poate fi prevenit. În România, este diagnosticată foarte târziu și mai mult de trei sferturi dintre bolnavi ajung la medic în stadii avansate. 28 de români sunt răpuși zilnic de cancer pulmonar.
Eliza Ponova, medic oncolog, a arătat, potrivit Digi24, că „este o boală silențioasă”. La rândul său, Mihnea Orghidan, medic de chirurgie toracică a atras atenția că,dacă ești fumător ai un risc mai mare de a face această boală de plămâni. Acesta a susținut că este una dintre cele mai letale forme de cancer.
Povestea cutremurătoare a unei paciente
Potrivit managerului al Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, este extrem de important să avem screening.
O pacientă, Mihaela Radian, a povestit totul despre această boală care a lovit-o. Ea a descoperit cancerul pulmonar pe ultima sută de metri. Doctorul i-a spus atunci că dacă mai stătea 2-3 luni nu mai avea șanse să scape.
„Eu știu că sunt celule bune și rele, și mi-am imaginat un meci de fotbal. Meciul asta l-am câștigat. Nu știu dacă boală se învinge, dar o țin în frâu, zic eu. E ca un dresor”, a povestit ea. Potrivit acesteia, stilul de viaţă din tinereţe putea să o coste viața.
„S-a fumat pe rupte, și mai ales în anii 80 când lucram în frig într-o fabrică. Colegii mei aprindeau țigară de la țigară, cu geamurile închise. Am lucrat și cu coloranți textili. Nu exista aerisire”, a relatat ea.
Cum poate fi prevenită
Cancerul pulmonar este asociat în 90% din cazuri cu fumatul şi într-o proporţie mică cu poluarea aerului Mihnea Orghidan, medic de chirurgie toracică le cere românilor să renunțe la fumat. La rândul său, Carmen Ungurean, expert în prevenţia cancerului INSP, a arătat că în cazul bărbaților, cancerul pulmonar este prima cauza de cancer, a patra cauza de cancer la femei. El reprezintă 13% din totalul cazurilor de cancer.
Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Teoretic, uşor, prin renunţarea la fumat. Pentru fumători este însă cel mai greu lucru. Dependenţa de tutun este, la rândul ei, considerată boală.
Fondurile sunt limitate. Banii de prevenţie sunt insuficienţi. Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta” a arătat că , într-o zi, costurile de spitalizare în ultimele 6 luni de viață pentru cancerul pulmonar se ridică la câteva mii de euro, adică în jur de 10-12.000 de dolari, în SUA, pentru un cancer diagnosticat în formele inițiale, de stadii 1-2, costurile sunt mult mai mici – o mie, două mii de dolari.
10.000 de români care mor pe an
Din cauza lipsei prevenţiei şi a screeningului, 80% dintre pacienţi ajung la spital când boală este deja în stadiu avansat. Pe lângă lipsa programelor de prevenţie, o cauză importantă, spun medicii, este ignorarea semnelor primare.
Carmen Ungurean, expert în prevenţia cancerului INSP a arătat că avem 10.000 de români care mor pe an de cancer pulmonar și de obicei sunt oameni tineri.
„Sunt oameni în jurul vârstei în jur de 50-60 de ani care mai lucruri de oferit societății. Sunt membri ai familiilor noastre, prieteni de care ne putem bucura. Prin urmare este o prioritate de sănătate publică”, a punctat ea.
Sursă foto: Dreamstime