Mor pe capete! Ce e mai rău abia urmează. România nu va fi ferită

caldura

SURSA FOTO: Dreamstime

Sudul Europei arde la propriu din cauza unui val de căldură extremă, cauzat de un fenomen meteo denumit Cerberus. Căldura toridă a lovit deja mai multe țări. Mai mulți turiști s-au prăbușit în Grecia și Italia, iar un muncitor a murit în apropiere de Milano.

Încălzirea climei și fenomenele extreme

Încălzirea climei face ca aceste fenomene extreme să fie mai puternice și mai frecvente, a declarat Alvaro Silva, de la Organizația Meteorologică Mondială.

„Până în 2050, aproximativ jumătate din populația europeană s-ar putea confrunta cu un risc ridicat sau foarte ridicat de stres termic în timpul verii”, a mai explicat Silva.

Planeta s-a încălzit cu 1,2 grade Celsius de la Revoluția Industrială din cauza gazelor care captează căldura, emise de combustibilii fosili și ca urmare a distrugerii naturii. În Europa, temperaturile au crescut de aproape două ori mai repede. El Nino, un fenomen meteorologic natural, care a revenit după o pauză de trei ani, ar putea crește și mai mult temperaturile în acest an.

Primele zile ale lunii iulie au fost cele mai fierbinți înregistrate vreodată de oamenii de știință. Însă, dimensiunea rolului pe care îl joacă criza climatică poate fi evaluată doar după ce se termină un eveniment meteorologic extrem.

Măsuri de urgență, luate pe întregul glob

Pe întreg globul pământesc, medicii, oamenii de știință și oficialii le-au spus oamenilor să fie foarte atenți la căldură. În Spania, Crucea Roșie le-a recomandat oamenilor din apropierea incendiilor să rămână în casă și să închidă ferestrele.

În Grecia, voluntarii au împărțit sticle de apă în locurile turistice, iar autoritățile au luat măsura neobișnuită de a închide pentru scurt timp Acropole pentru a proteja turiștii. Decizia de a închide principalul sit turistic al țării timp de cinci ore, începând de la prânz, a fost luată în contextul în care guvernul a anunțat măsuri de urgență pentru a face față temperaturilor extreme.

Pentru prima dată, a fost impusă o interdicție pentru persoanele care lucrează în construcții și în sectorul livrărilor în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei. În Atena, unde insulele de căldură urbană au menținut temperaturile ridicate chiar și pe timpul nopții, angajații din sectorul public și privat au fost încurajați să lucreze de la distanță.

Vântul nu a oferit prea multe speranțe de răgaz, în timp ce pe insula Naxos din Marea Egee a izbucnit primul dintre numeroasele incendii de pădure.

Se moare pe capete, însă valurile de căldură sunt „ucigași tăcuți”

Numărul persoanelor internate în spitale din cauza caniculei crește pe măsură ce și temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate, a declarat José Valencia-Martín, medic și expert în sănătate publică la Spitalul Universitar Virgen del Rocio din Spania.

„Prevenirea și controlul efectelor valurilor de căldură din ce în ce mai frecvente, prelungite și intense reprezintă o provocare”, a mai spus acesta.

Valurile de căldură sunt adesea numite „ucigași tăcuți”, deoarece majoritatea deceselor nu sunt contabilizate în statisticile oficiale. O mică parte din decese sunt cauzate de insolație și deshidratare. Multe altele provin din cauza faptului că vremea caldă împiedică organismul să funcționeze normal, în special în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni.

Vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa. Peste 60.000 de decese au fost atribuite călduri, indică un studiu dezvăluit recent.