Mor pe capete! Este îngrozitor ce urmează. Decese pe bandă rulantă

caldura

SURSA FOTO: Dreamstime

Un studiu coordonat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona şi publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature Medicine prezintă o situație îngrijorătoare. Potrivit cifrelor publicate în studiu, peste 18.000 de persoane au murit în Italia vara trecută, din cauza căldurii intense care a afectat ţara.

Studiul arată că Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese provocate de căldura cu care s-a confruntat Europa în vara lui 2022. Este vorba despre un număr de 18.100 de decese, dintr-un total de 61.672 pentru întregul continent, conform ANSA.

Italia nu a fost singura țară afectată de caniculă

Trebuie menționat că Italia nu a fost singura țară afectată de caniculă. Potrivit sursei menționate, Spania ocupă locul al doilea loc, cu 11.324 de decese. Pe următorul loc se află Germania, cu 8.173 decese.

Sursa menționată amintește că Europa a fost afectată anul trecut de o serie de valuri de caniculă, care au dus la secetă şi incendii devastatoare.

Europa s-a confruntat anul trecut cu temperaturi foarte ridicate

De asemenea, studiul coordonat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona şi publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature Medicine arată că temperatura medie în Europa din vara precedentă s-a situat cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile medii ale perioadei.

În Franţa, temperatura a fost cu 2,43 grade Celsius peste medie, în timp ce în Italia a fost cu 2,28 de grade Celsius mai ridicată.

Vara anului 2022 a înregistrat cele mai ridicate valori termice din istoria măsurătorilor meteorologice europene

Oamenii de știință susțin că evenimentele meteorologice extreme, precum valurile de caniculă, secetă, furtunile supraîncărcate şi inundaţiile devin tot mai frecvente şi mai intense din cauza emisiilor umane de gaze cu efect de seră.

Estimările făcute de oamenii de ştiinţă de la Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm) şi de la Institutul pentru sănătate globală din Barcelona (ISGlobal) sugerează că, în absenţa unui răspuns eficace, continentul se va confrunta cu o medie de peste 68.000 de decese excedentare în fiecare vară până în 2030 şi cu peste 94.000 până în 2040.

Sursa menționată notează că vara anului 2022 a înregistrat cele mai ridicate valori termice din istoria măsurătorilor meteorologice europene, fiind caracterizată de o serie intensă de valuri de căldură care au doborât recorduri în ceea ce priveşte temperaturile, seceta şi incendiile de pădure.

Opt oraşe din Italia se află sub cod roşu de caniculă

Sursa menționată a notat și că opt oraşe din Italia se află sub cod roşu de caniculă marţi în contextul în care valul de căldură care afectează în momentul de față ţara se intensifică.

Bolzano, Florenţa, Frosinone, Latina, Perugia şi Torino s-au alăturat capitalei Roma şi oraşului Rieti, care se aflau deja sub cod roşu luni, în timp ce Italia se confruntă cu cel de-al doilea val de căldură din această vară. Roma, Rieti, Florenţa, Frosinone, Latina şi Perugia vor fi vizate de codul roşu inclusiv miercuri, ca şi Bologna.

Codul roşu înseamnă că temperaturile sunt atât de ridicate încât reprezintă o ameninţare la adresa persoanelor sănătoase şi active. Totodată, valul actual de căldură este prognozat să dureze toată săptămâna, fiind aşteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius.