Gaițe albastre, grauri, sturzi și alte păsări cântătoare obișnuite din estul SUA se îmbolnăvesc pe capete și mor. Fenomenul a luat amploare și i-a intrigat pe oamenii de știință. Păsările aveau ochi încețoșați, multe au acționat confuz și au prezentat semne de probleme neurologice, potrivit Cnet.
Până în iunie, agențiile pentru animale sălbatice au raportat sute de cazuri în Washington și în 10 state, inclusiv Virginia, Virginia de Vest, Maryland, Kentucky, Pennsylvania, New Jersey, Delaware, Indiana, Ohio și Florida.
Păsările aveau probleme și înainte de apariția acestor boli misterioase. Populația generală de păsări din America de Nord a scăzut cu 30% începînd din 1970, în mare parte din cauza pierderii habitatului generat de schimbările climatice.
Acum, oamenii de știință sunt îngrijorați de această nouă boală necunoscută. Până în prezent, nu există nicio indicație că se poate răspândi dincolo de păsări sau că este contagioasă. Pentru a opri boala, ar trebui să știe ce anume o provoacă. „Problema este că nu avem ceva consecvent, cum ar fi prezența unui agent patogen”, spune Christine Casey, medic veterinar la Departamentul de resurse și faună sălbatică din Kentucky.
Legătura cu virusul West Nile
Ea amintește însă de virusul West Nile, o boală transmisă păsărilor de către țânțari, care a apărut prima dată în SUA în 1999. Casey spune că focarul inițial al virusului West Nile poate fi „comparabil cu ceea ce vedem cu această nouă boală”. „A fost o situație similară. Nu puteam face nimic pentru a le trata”, spune ea.
O grămadă de agenți patogeni cunoscuți au fost excluși, inclusiv COVID-19, virusul West Nile și gripa aviară, dar și alte boli frecvente.
Pe lângă costurile ecologice ale pierderii a sute de păsări cântătoare, amenințarea unei boli care se poate răspândi și la păsările domestice și pierderile economice sunt motive suficiente pentru a urmări și a înțelege această nouă boală a păsărilor.
Oamenii de știință observă, de asemenea, o creștere a bolilor faunei sălbatice, despre care biologul Laura Kearns pune că ar putea fi legată de schimbările climatice.