Peste 12 milioane de decese din întreaga lume sunt asociate cu factori de risc de mediu în fiecare an, a declarat directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO), Jarbas Barbosa, conform CNN. Oficialul PAHO a atras atenția că sănătatea planetei și sănătatea oamenilor sunt interconectate, subliniind că vremea extremă și creșterea temperaturilor au schimbat radical ecosistemele.
Înaintea summit-ului ONU privind schimbările climatice, COP26, de luna viitoare, Barbosa a subliniat modul în care mediul și sănătatea se împletesc.
Programul ONU pentru Mediu a informat recent că, deși statele au promis să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, există încă un decalaj uriaș între aceste promisiuni și ceea ce e necesar pentru a evita consecințele mai grave ale crizei climatice.
„Sănătatea planetei și sănătatea oamenilor sunt interconectate”, a spus Barbosa, adăugând că temperaturile ridicate și poluarea aerului au dus la o creștere a bolilor cardiovasculare și respiratorii, potrivit CNN.
Incendiile de vegetație și secetele au afectat mijloacele de trai ale oamenilor
Incendiile de vegetație și secetele au dus la pierderea recoltelor, care au afectat mijloacele de trai ale celor din agricultură și au crescut insecuritatea alimentară în America, a subliniat oficialul PAHO.
În acest context, liderii lumii se vor concentra pe soluții pentru criza climatică la summit-ul COP26, după o vară marcată de fenomene meteo extreme.
Inundațiile, uraganele și creșterea temperaturilor au schimbat ecosistemele
Pe lângă incendiile și seceta din America de Sud, SUA au fost afectate de incendii de vegetație alimentate de secetă, inundații și uragane. La rândul lor, China și Germania s-au confruntat cu inundații mortale, iar Europa de Sud s-a luptat și ea cu incendii devastatoare.
„Vremea extremă și creșterea temperaturilor au schimbat ecosistemele și au alungat oamenii de la casele lor, forțându-i să distrugă habitatele naturale”, a spus Barbosa. El a precizat că acest lucru a dus la o creștere a unor bolil precum Zika și Chagas. De asemenea, febra Dengue, care urmează de obicei un model sezonier, nu a mai respectat acest model, în condițiile în care temperaturile au crescut.
Cum ar putea fi prevenite milioane de decese
Noul raport vine după cercetări ale agenției privind calitatea aerului, publicate în septembrie, care arată cum ar putea fi prevenite milioane de decese la nivel global. Particulele fine, sau PM 2,5, sunt cei mai mici poluanți, dar printre cei mai periculoși. Când sunt inhalați, ajung în țesutul pulmonar, unde pot intra în fluxul sanguin și pot contribui la astm bronșic, boli cardiovasculare și alte boli respiratorii.
Cazurile de COVID din America au scăzut, inechitatea vaccinurilor rămâne o problemă
Barbosa a prezentat și o imagine de ansamblu asupra Covid-19, precizând că, în ultima săptămână, America a raportat 800.000 de noi infecții cu Covid-19 și 18.000 de decese, cele mai scăzute cifre din ultimul an.
„Avem motive să fim optimişti, dar trebuie să rămânem vigilenţi”, a spus el. Belize a raportat o creștere bruscă a deceselor legate de Covid-19, iar infectările din Paraguay s-au dublat în ultima săptămână. Oficialul (PAHO) a subliniat însă că accesul la vaccinuri rămâne o provocare.