În urmă cu aproape zece ani am descoperit cu totul întâmplător că strada Speranței din binecunoscutul șlagăr al Corinei Chiriac chiar există în București.
Nu știu dacă această stradă din apropiere de Piața Rosetti l-a inspirat pe textierul cântecului, însă de fiecare dată când mă aflu în zonă fac un mic ocol ca să o mai parcurg o dată. Dincolo de amintirile care mă leagă de ea, este unul dintre acele puține locuri din București unde mai poți să simți farmecul vechiului oraș, orașul copilăriei mele: case mai mici sau mai mari, cu istorii diferite și cu ziduri umbrite de plante agățătoare, geamuri deschise prin care deslușești acordurile unui cântec sau o frântură de discuție, pisici care moțăie pe garduri de piatră cu câte o ureche ciulită, zgomot de jaluzele grele de lemn care se ridică sau coboară și o lininiște aproape neverosimilă, la doi pași de una dintre arterele importante ale orașului.

Pe strada aceasta se află de foarte mult timp o cârciumă pe care probabil câteva generații o știu după numele “La Dud”. Și asta pentru că localul cu pricina este găzduit de o casă veche, destul de mică și renovată de-alungul timpului destul de stângaci, care este protejată de coroana stufoasă a unui dud bătrân. Acest dud, o adevarata efigie a locului, care se apropie se pare de venerabila vârstă de 200 de ani, a adăpostit în ultimii săi ani de viață o terasă foarte boemă, care abia dacă o distingeai prin gardul său verde trecând pe stradă și care era o binecuvântare în zilele fierbinți de vară când te puteai adăposti la umbră să bei o bere rece și să mânănci o masă fără pretenții de restaurant. Era de fapt un birt sau o locantă cum nu prea mai vezi prin centrul orașului, pentru că au devenit mai toate restaurante sau tratorii.

Aceasta a fost și soarta cărciumii “La Dud”. Un investitor inimos a preluat-o și, după aproape un an de renovări a transformat-o într-un local cu pretenții. Ba mai mult, i-a tocmit și un chef celebru ca să consfințească această schimbare: Florin Dumitrescu, unul dintre jurații din emisiunea Masterchef de la Pro TV. Acesta, la rândul lui, și-a adus drept ucenici doi dintre finaliștii aceleiași emisiuni, Bogdan și D’Artagnan.

Din stradă, noul “Morgan la Dud” nu s-a schimbat prea mult. Poți să treci pe lângă el și să nu-ți atragă atenția dacă nu-l cauți sau nu e parcată în fața una dintre mașinile Morgan ale patronului, care arată destul de spectaculos. Înăuntru, locul respiră eleganță și îți aduce aminte de epoca jazzului. Nu au prea multe mese și, probabil, atât cât vremea va permite, în sezonul rece vor folosi și terasa care are un acoperiș rabatabil și înțeleg ca poate fi și încălzită. Transformarea terasei nu mi s-a părut prea fericită. A fost imprejmuită cu pereți de beton (după câte imi dau eu seama) într-o dominantă țipătoare de verde, cu mobilier de metal destul de greoi și incomod și cu nelipsitele plasme care te duc cu gândul la birtul care a fost “La Dud” pe vremuri, nu la restaurantul de astăzi.

Mâncarea este bună la “Morgan la Dud”. Nu atât de bună pe cât mă așteptam, pe alocuri, însă corectă și cumva în acord cu prețul plătit. Serviciul este o problemă. În cele două-trei rânduri când am fost acolo am avut parte de ospătari nepregătiți și neatenți. Partea bună e că mesele sunt dotate cu telecomandă pentru “calling service” și poți să insiști fără prea mari bătăi de cap până primești ce ai cerut.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv vă recomand să încercați supa de morcovi cu parfum de anason, busuioc, mentă și cuburi din piept de rață (15 lei) sau dacă preferați ceva mai light de atât încercați salata de spanac cu busuioc, muguri de pin și crutoane (23 de lei). La felul principal vă recomand risotto “milanese” cu șofran, parmezan și măduvă de vită (35 de lei), carre de berbecuț pe pat de dovlecei (79 de lei) sau sărmăluțe de berbecuț în frunze de dud (45 de lei). La desert am gustat ceea ce cred că e un soi de “prăjitura casei”, foarte bună: White Duchess sau Black Duchess, în funcție de ciocolata pe care o preferați. Lista de vinuri este extrem de săracă. Pare că au un soi de exclusivitate cu crama Basilescu, lucru care mi se pare inaceptabil pentru un restaurant select, în care clienții vin cu niște pretenții și sunt dispuși chiar să-și deschidă portofelul pentru vinuri mai de soi. În tot cazul, de la Basilescu vă recomand Golem alb sau Golem rosu, care este un cupaj de Fetească neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot foarte reușit

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

 
Legendă:

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Morgan la Dud
Str. Speranței nr. 7
0752.700.300, 0752.MORGAN

www.morganladud.ro