Într-un raport publicat joi, Morgan Stanley estimează că în 2011 creşterea economiei mondiale va fi de doar 3,9%, faţă de 4,2% cât estima anterior, iar pentru 2012 mizează pe o creştere ed 3,8% faţă de 4,5% anterior.

"Estimările noastre revizuite arată că SUA şi zona euro sunt periculos de aproape de recesiune – definită drept două trimestre consecutive de contracţie economică – în următoarele 6-12 luni", apreciază Joachim Fels, care conduce echipa de economişti de la Morgan Stanley. Joachim Fels a precizat că acesta nu este totuşi scenariul de bază al băncii americane, în condiţiile în care sectorul corporatist pare sănătos, inflaţia scăzută a diminuat presiunile asupra consumatorilor iar băncile centrale ar putea să relaxeze şi mai mult politica monetară. "Cu toate acestea nu este nevoie de multe şocuri suplimentare pentru a înclina balanţa. O combinaţie negativă între creştere economică anemică şi pieţe pesimiste pare a se forma în Europa şi SUA", consideră analiştii Morgan Stanley.

Conform celor mai recente estimări ale băncii americane, media de creşterea economiilor dezvoltate va fi de 1,5% în acest an şi în anul următor, în scădere faţă de estimările anterioare care mizau pe o creştere de 1,9% şi 2,4%.

De asemenea, creşterea economiilor emergente va încetini la 6,4% în acest an de la 7,8% în 2010. Aceasta înseamnă că economiile emergente, care în prezent sunt responsabile pentru jumătate din PIB-ul global, vor genera 80% din creşterea PIB-ului mondial prognozată de Morgan Stanley pentru 2011 şi 2012.
SURSA: Agerpres