România, Bulgaria şi Ungaria ar putea adopta moneda unică europeană abia în a doua parte a deceniului viitor, în timp ce Polonia va fi, cel mai probabil, primul stat candidat la zona euro din Europa Centrală care va trece la euro, în 2014-2015, arată unui raport al Morgan Stanley, citat de Bloomberg. Țara noastră are ca ţintă oficială adoptarea euro la 1 ianuarie 2015. Şi autorităţile poloneze sperau să treacă la euro ceva mai devreme, în 2012, însă conjunctura economică
România, Bulgaria şi Ungaria ar putea adopta moneda unică europeană abia în a doua parte a deceniului viitor, în timp ce Polonia va fi, cel mai probabil, primul stat candidat la zona euro din Europa Centrală care va trece la euro, în 2014-2015, arată unui raport al Morgan Stanley, citat de Bloomberg.
Țara noastră are ca ţintă oficială adoptarea euro la 1 ianuarie 2015. Şi autorităţile poloneze sperau să treacă la euro ceva mai devreme, în 2012, însă conjunctura economică şi politică, dar şi instabilitaea cursului de schimb valutar, le-au făcut să renunţe la acest termen optimist. În acest trimiestru, Ministerul polonez de Finanţe va anunţa un alt termen de adoptare a monedei euro.
Problema cea mai mare a ţărilor din acestă regiune este imposibilitatea respectării limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, care este „o perspectivă îndepărtată pentru toate ţările membre ale UE din estul continentului”, în opinia reprezentanţilor Morgan Stanley.
Deficitele din Polonia, Cehia şi România merg spre 6% din PIB în acest an şi ar putea fi chiar mai mari în 2010, fiind improbabil să coboare la limita de 3% din PIB necesară pentru adoptarea euro, până în 2013-2014, se mai arată în raport, care avertizează că nivelul datoriilor „se îndreaptă periculos” spre 60% din PIB în Polonia şi 80% din PIB în Ungaria.
SURSA: Mediafax