În ultimele nouă luni grupul de specialişti a lucrat la Biserica Sfântului Mormânt concentrându-şi eforturile pe mica structură de deasupra locului de îngropăciune cunoscută sub numele de edicul. 

Potrivit credinţei creştine, trupul lui Iisus a fost înmormântat în locul care a devenit ulterior Biserica Sfântului Mormânt. Restauratorii au reparat de asemenea şi alte părţi ale acestei structuri, potrivit supraveghetorului proiectului. 

Structura necesita lucrări de consolidare şi de conservare, inclusiv instalaţia unei reţele de scurgere subterană pentru apa de ploaie şi canalizare, a declarat luni Antonia Moropoulou, profesoară la Universitatea Tehnică Naţională din Atena, cea care a condus lucrarea la sit. 

Confesiunile creştine greco-ortodoxă, armeană şi romano-catolică împart custodia Bisericii. Disputele între acestea au amânat restaurarea zonei timp de peste 200 de ani, mai arată sursa citată. 

Lucrările au început anul trecut, după ce Biserica a fost declarată nesigură de autorităţile israeliene care controlează Ierusalimul de Est de la cucerirea sa, în 1967. 

Fiecare confesiune a contribuit cu 3,3 milioane de dolari la acest proiect, iar Regele Abdullah al Iordaniei a făcut o donaţie în nume personal, potrivit materialelor din media. 

Antonia Moropoulou a declarat că în cadrul proiectului de restaurare au fost efectuate lucrări de mare amploare la zidăria mormântului unde au fost introduse bolţuri din titan între dalele de piatră, inclusiv în cea care acoperă mormântul lui Iisus.

AGERPRES