Sărbătoarea de Moș Nicolae, o bucurie pentru copiii ascultători

În tradiția românească, există credința că Moș Nicolae aduce copiilor daruri și dulciuri. Aceștia trebuie însă să pregătească cizmulițele cu grijă și să le curețe în prealabil. Astfel, în ajunul zilei de 6 decembrie, copiii își pregătesc cizmele cu speranța că vor găsi daruri în ele dimineața.

Sfântul Nicolae este considerat un protector al copiilor și este primul moș care le face cadouri celor mici la începutul iernii.

La fel ca în multe alte culturi, există superstiția că Moș Nicolae lasă cărbuni, o nuielușă sau nu aduce niciun cadou copiilor care au fost neascultători sau răutăcioși în cursul anului. Această tradiție îi încurajează pe cei mici să aibă de-a lungul anului un comportament bun și să fie ascultători, scrie calendarulortodox.ro.

În popor, se spune că iarna începe cu adevărat odată cu Sfântul Nicolae. Se crede că Moșul își scutură barba sură și din acest motiv începe să ningă. Iar dacă nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae, se consideră că Sfântul a întinerit.

În unele zone din România, oamenii urmăresc cu atenție fenomenele naturale din ziua de Moș Nicolae. Pe baza lor ei fac predicții despre vremea din viitor. Se crede că, dacă fulgii de zăpadă cad în această zi, iarna va fi bogată în ninsori.

O superstiție mai puțin cunoscută spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, animalele se înțeleg și vorbesc între ele. Se crede că această noapte este magică și că, dacă ești norocos, poți surprinde conversații lor.

Ce este interzis de 6 decembrie?

Unele gospodine au obiceiul de a pune busuioc sau usturoi în cizmele copiilor. Ele consideră că aceste plante aduc noroc și protecție împotriva energiilor negative.

În unele zone ale țării, credincioșii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi în ziua de Sfântul Nicolae. Acestea sunt puse în apă lângă icoane și se speră că vor înflori până la sfârșitul anului, aducând un an viitor roditor și plin de satisfacții.

În alte zone ale țării, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, feciorii vin să le ceară în căsătorie, dând astfel startul petrecerilor de Crăciun și Anul Nou.

La sate, în ziua de Moș Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda pentru a ține repetițiile pentru colindele de Crăciun și Anul Nou.

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, în această zi este interzis să fim zgârciți. De asemenea, se mai spune că cei care au chef de scandal, vor avea un Crăciun nefericit în familie.