Rusia este pregătită să colaboreze cu Administrația Donald Trump

Rusia își declară disponibilitatea de a colabora cu Administrația viitorului președinte al SUA, Donald Trump, care își va începe mandatul luna viitoare. Ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, a făcut aceste afirmații, reiterând criticile Moscovei la adresa Occidentului.

Moscova critică riscurile create de Occident și speră la dialog

Serghei Riabkov a evidențiat că acțiunile ”necugetate” ale Occidentului au crescut riscul unui conflict nuclear, într-un context de securitate globală tot mai precar. „Rusia a vrut să reducă un potențial conflict”, a subliniat oficialul rus, adăugând că Moscova este deschisă dialogului cu Washingtonul.

Sursă: Dreamstime

„Gestionarea acestei crize și atingerea unui teren mai puțin instabil decât cel de acum ar trebui să fie puse pe ordinea de zi a ipoteticelor discuții cu americanii”, a declarat Riabkov, potrivit agenției Reuters. Întrebat despre posibilitatea cooperării cu Administrația Trump, el a afirmat: „Este posibil să lucrăm cu Administrația Trump? Este, cu siguranță, posibil.”

Kremlinul speră într-o resetare a relațiilor bilaterale

Declarațiile oficialului rus sugerează că Moscova își pune speranțe într-o îmbunătățire a relațiilor bilaterale după începerea mandatului lui Donald Trump. În prezent, contactele diplomatice dintre Rusia și SUA sunt considerate aproape inexistente.

Președintele Vladimir Putin a remarcat luna trecută că poziția exprimată de Trump în legătură cu încheierea războiului din Ucraina – despre care liderul american a declarat că îl poate opri rapid, fără a dezvălui detalii – este „demnă de atenție”.

Cu toate acestea, Serghei Riabkov a precizat că până acum nu au existat contacte între Moscova și echipa viitorului președinte al SUA.

Relațiile tensionate dintre Rusia și Occident

Relațiile dintre Rusia și Occident rămân extrem de tensionate, mai ales din cauza invaziei ruse în Ucraina. Occidentul continuă să furnizeze armament Kievului pentru a respinge agresiunea militară rusă. De cealaltă parte, Rusia critică extinderea infrastructurii NATO către granițele sale, o problemă care a generat nemulțumiri profunde la Moscova în ultimele două decenii.

Aceste evoluții evidențiază un context complex în care atât Moscova, cât și Washingtonul vor trebui să gestioneze relațiile bilaterale în perioada care urmează.