Moscova a recunoscut. Numărul morților de COVID în Rusia este de trei ori mai mare decât bilanţul oficial

Rusia coronavirus

Luni, 29 decembrie, guvernul rus a recunoscut aproximativ 186.000 de decese provocate de Covid-19 anul acesta, un bilanţ de peste trei ori mai mare decât cel oficial și care face din Rusia una dintre cele mai îndoliate țări din lume.

Aceste cifre noi se bazează pe o definiție mai largă a victimelor infectate cu SARS-CoV-2, în cadrul unui nou sistem de contabilitate mai apropiat de standardele internaționale, conform lemonde.fr

Noile cifre contrastează cu cele publicate zilnic de guvern, transmise către OMS și utilizate pentru comparații internaționale, care iau în considerare doar decesele Covid confirmate prin autopsie.

A fost raportat un exces de mortalitate

Luni, biroul de statistici Rosstat a raportat un exces de mortalitate între ianuarie și noiembrie de 229.700 de persoane, în creștere cu 13,8% față de aceeași perioadă din 2019. Și „mai mult de 81% din această creștere a mortalității în această perioadă se datorează Covidului și consecințelor bolii datorate coronavirusului”, adică ceva mai mult de 186.000 de decese, a indicat, potrivit agențiilor de presă rusești, vicepremierul responsabil cu Sănătatea, Tatiana Golikova.

Acest număr este de peste trei ori mai mare decât cele 55.265 de decese oficiale înregistrate de la începutul pandemiei pe site-ul guvernului rus dedicat luptei împotriva Covid-19. Cu toate acestea, autoritățile contabilizează zilnic doar decesele Covid-19 confirmate de o autopsie.

Pe baza acestor cifre, la mijlocul lunii decembrie, președintele Vladimir Putin a salutat că Rusia a gestionat „mai bine” pandemia decât în ​​Occident. Dar, potrivit Rosstat, doar în noiembrie 25.788 de persoane au murit din cauza contaminării cu SARS-CoV-2.

Agenția de statistici clasifică aceste decese în trei categorii: cele confirmate ca fiind cauzate de Covid; cele pentru care Covid este suspectat a fi cauza principală; și cele în care Covidul a accentuat alte patologii, provocând moartea. Este pentru prima dată când Rosstat publică cifre lunare detaliate, dar nu oferă aceste detalii pentru lunile anterioare.

Cifrele Rosstat plasează acum Rusia pe locul trei în lume în ceea ce privește decesele, după Statele Unite (peste 330.000 de morți) și Brazilia (peste 190.000), în timp ce țara, ca și restul lumii, este afectată din toamnă de un al doilea val epidemic. În octombrie, potrivit Rosstat, Rusia a înregistrat deja cu 50.000 de decese în plus față de 2019, dintre care 22.761 sunt legate de coronavirus.

Kremlinul a respins totuși ideea oricărei noi închideri naționale, după cea din primăvară, pentru a păstra economia, considerându-se bine pregătit și mizând pe eficacitatea vaccinului său, Sputnik-V, care a fost desfășurat la începutul lunii decembrie. Totuşi, majoritatea regiunilor au impus purtarea măștilor de protecție și accesul limitat la anumite locuri de recreere.

În ceea ce privește contaminarea, Rusia rămâne pe locul patru în lume, cu 3.078.035 de cazuri de Covid-19 identificate, potrivit guvernului rus. De la începutul iernii, țara bate în fiecare săptămână recorduri pentru noi infecții zilnice. Cele mai afectate orașe rămân capitala, Moscova, și regiunea sa, precum și al doilea oraș al țării, Sankt Petersburg. Dar situația este îngrijorătoare și în cele mai sărace și adesea sub-echipate regiuni.

Pentru a învinge epidemia, guvernul își pune speranțele în vaccinarea în masă a populației ruse cu vaccinul național, Sputnik-V. Ministrul rus al Sănătății, Mihail Muraşko, a apreciat că acest vaccin este „sigur și eficient” pentru o vaccinare masivă a populației și a autorizat folosirea acestuia la persoanele de peste 60 de ani.

Autoritățile nu au publicat încă numărul persoanelor deja vaccinate. La rândul său, Centrul Gamaleia, care produce Sputnik-V, a specificat că aproape 700.000 de doze de vaccin au fost deja livrate în Rusia.

Dar populația încă trebuie convinsă de beneficiile vaccinării, într-o țară în care neîncrederea față de autorități rămâne puternică. Potrivit unui sondaj publicat de centrul public VTsIOM şi apărut joia trecut, doar 38% dintre ruși intenționau să fie vaccinați.