Rusia a atins joi pragul de 4.000 de decese provocate de noul coronavirus, potrivit ultimelor cifre oficiale.
Statisticile publicate de Moscova arată şi un recul al noilor contaminări, în pofida mărturiilor care atrag atenţia asupra saturaţiei spitalelor din Sankt-Petersburg.
Numărul de decese raportate de Rusia a ajuns la 4.142, la un total de 379.051 de cazuri confirmate de coronavirus, între care şi 150.993 de vindecări.
Epicentru al pandemiei, Moscova înregistrează aproape jumătate din contaminări cu 173.497 de cazuri confirmate şi 2.254 de morţi.
Cadrele medicale, sceptice
Numărul cotidian de noi contaminări urmează o scădere progresivă, cu 8.371 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, după ce Rusia s-a confruntat la începutul lui mai cu niveluri cotidiene de 10.000 de cazuri noi.
Însă la Sankt-Petersburg, al doilea oraş al ţării şi al 2-lea loc cel mai afectat după Moscova şi regiunea sa, numărul bolnavilor de coronavirus continuă să crească, potrivit mai multor surse.
Natalia, o lucrătoare pe ambulanţă, a declarat joi pentru France Presse că „fluxul de contaminaţi nu încetează” în unitatea sa din sudul fostei capitale imperiale.
„Ambulanţele noastre pot umbla şi până la şapte ore înainte de a găsi un loc pentru un pacient care suferă de COVID-19”, a afirmat ea, sub acoperirea anonimatului.
„Spitalele sunt pline până în punctul de a da pe din afară. Nu prea cred în cifrele oficiale, nu corespund cu ceea ce vedem zilnic”, a adăugat ea.
Moscova vorbește despre reculul epidemiei
Întrebat de jurnalul Metro, Serghei Saiapin, medic la spitalul Pokrovskaia din Sankt-Petersburg, a vorbit despre pacienţi „întinşi pe scaune, fără saltele sau perne” în unitatea sa supraaglomerată.
Guvernatorul oraşului, Aleksandr Beglov, a declarat recent că nu a constatat „o tendinţă de recul a epidemiei”.
El a spus că numai 11% dintre cele 11.000 de paturi destinate pacienţilor care suferă de COVID-19 mai erau libere în Sankt-Peterburg, unde 23 de spitale primesc acest tip de bolnavi.
La Moscova, autorităţile au observat o scădere a numărului de contaminări şi au anunţat ridicarea, de la 1 iunie, a mai multor restricţii impuse de două luni, autorizând de exemplu redeschiderea anumitor magazine şi, în anumite condiţii, ieşirile la plimbare.
Situație variabilă în diferite regiuni
În alte regiuni, situaţia este variabilă, unele începând o ieşire prudentă din izolare începând cu 12 mai.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu această situaţie, apreciind că epidemia a fost oprită „pentru că am acţionat de manieră proactivă”.
Autorităţile explică rata de mortalitate scăzută în Rusia comparativ cu Europa occidentală prin măsurile luate foarte devreme, o politică de depistare masivă a populaţiei contaminate şi o restructurare rapidă a sistemului spitalicesc.
Criticii au pus totuşi la îndoială sinceritatea cifrelor oficiale, acuzând Moscova că subestimează cu bună ştiinţă numărul morţilor de COVID-19, ceea ce autorităţile dezmint, scrie presa internațională.