‘Sperăm că politicienii ucraineni vor găsi o modalitate pentru a aduce lucrurile pe făgaşul lor normal pe cale constituţională. Noi ne pronunţăm pentru o astfel de evoluţie şi facem un apel ca nimeni să nu intervină din afară în situaţia din Ucraina’, a declarat Lavrov, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii de la Bruxelles.

Declaraţiile făcute de NATO în legătură cu situaţia din Ucraina creează o imagine distorsionată a evenimentelor din Ucraina, a afirmat Serghei Lavrov. ‘Nu ştiu pentru ce NATO face astfel de declaraţii? Nu ştiu de ce domnul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, răspunde la întrebări privind posibilitatea ca Rusia ar putea să trimită trupe în Ucraina? Nu ştiu de ce sunt puse asemenea întrebări? Toate acestea, în opinia mea, creează o imagine distorsionată’ a evenimentelor din Ucraina, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Ministrul rus de externe a insistat că ‘astfel de semnale’ ar putea ‘să genereze în capetele inflamate o viziune incorectă a ceea ce întâmplă’ în prezent în Ucraina. ‘Noi credem că aceasta este o problemă internă a Ucrainei’, a subliniat şeful diplomaţiei ruse, în contextul în care numeroşi oficiali ai UE, NATO şi SUA şi-au exprimat dezacordul faţă de dispersarea brutală a manifestaţiilor de la sfârşitul săptămânii trecute în Ucraina.

Manifestaţii ample au loc în Ucraina, unde simpatizanţi ai apropierii ţării lor de UE au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de suspendarea semnării Acordului de asociere la UE. Kievul a refuzat semnarea acestui acord, în ultimul moment, la presiunea Moscovei, în favoarea relansării relaţiilor economice cu Rusia şi alte state CSI, motivându-şi decizia prin situaţia economică dificilă, după cum scrie AFP.
Americanii cer sancţiuni
Pe site-ul oficial al administraţiei preşedintelui SUA, Barack Obama, a fost lansată o petiţie pentru instituirea de sancţiuni împotriva preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi a membrilor guvernului acestuia, ca urmare a suspendării de către Kiev a procesului de apropiere faţă de Uniunea Europeană, informează miercuri Interfax.
”Nu putem accepta faptul că Ianukovici şi guvernul său refuză poporului ucrainean dreptul de a fi mai aproape de civilizaţia occidentală”, se spune în textul petiţiei. Iniţiatorii acesteia propun, ca sancţiuni, interzicerea intrării pe teritoriul SUA şi al UE a preşedintelui Ianukovici şi a membrilor guvernului, precum şi îngheţarea conturilor bancare ale companiilor cu care aceştia au legătură. Petiţia, semnată în momentul publicării ei de aproximativ 3.000 de persoane, trebuie să adune până la 26 decembrie 100.000 de semnături pentru ca ea să poată fi luată în discuţie la Casa Albă.