"Orice scenariu militar împotriva Iranului va fi catastrofal pentru regiune şi, fără îndoială, pentru sistemul relaţiilor internaţionale în ansamblu", a declarat adjunctul ministrului rus de externe Ghennadi Gatilov.
"Sper că Israelul este conştient de consecinţele pe care aceasta le-ar putea avea", a continuat Gatilov, exprimându-şi speranţa că "nu se va ajunge la scenarii militare".

Iranul este suspectat de statele occidentale că încearcă să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program civil, iar în ultimele săptămâni Israelul a făcut mai multe declaraţii cu privire la posibilitatea unor bombardamente asupra instalaţiilor iraniene.

Anterior, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Aleksandr Lukaşevici, a declarat că baza militară americană Manas, din apropiere de capitala kârgâză Bişkek, ar putea servi în cazul unui atac asupra Iranului.

"Nu trebuie exclus că această bază poate fi utilizată într-un potenţial conflict cu Iranul, deşi aceasta ar necesita modificări sau mai curând se va face cu încălcarea condiţiilor acordului dintre SUA şi Kârgâzstan cu privire la statutul acestui obiectiv", a afirmat Lukaşevici în conferinţa de presă săptămânală.

Diplomatul rus a mai declarat că statele din regiune se tem că referirile făcute de SUA la necesitatea de a asigura regimul de neproliferare pot ascunde încercări de a schimba harta geopolitică a unui spaţiu întins şi bogat în hidrocarburi, din care face parte şi Asia Centrală.

"Sperăm că nu se va ajunge la punerea în aplicare a unui asemenea scenariu apocaliptic şi suntem gata să cooperăm cu partenerii noştri din Asia Centrală pentru asigurarea dezvoltării paşnice a regiunii", a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE rus.