In cazul in care doriti sa va mutati la Moscova ar fi bine sa aveti buzunarele pline. Capitala Rusiei a iesit pentru a doua oara consecutiv cel mai scump oras al lumii, de catre Mercer Human Resource Consulting.

Luand ca baza de calcul costul vietii in orasul New York, Mercer a conchis ca este cu 34,4% mai scump sa traiesti in Moscova. Indicatorii folositi sunt pretul locuintelor, transport, alimentatie, articole vestimentare, bunuri de larg consum si divertisment.

 

Un apartament de lux, cu doua camere, in buricul Moscovei, costa 4.000 de dolari pe luna, un CD original 24,83 de dolari, un ziar de limba engleza 6,30 dolari. Pe de alta parte, un meniu la fast-food nu depaseste 4,80 dolari.

 

Londra a recuperat din handicapul de anul trecut (locul 5) si a devenit cel de-al doilea cel mai scump oras al lumii, gratie unei lire sterline tot mai puternice in comparatie cu dolarul american.

 

Toronto, desi cel mai scump oras al Canadei, este abia pe locul 82. In America Latina, Sao Paulo si Rio de Janeiro sunt cele mai scumpe orase, clasandu-se pe locul 62, respectiv 64 global. Sydney este cel mai scump oras al Australiei (locul 21 global). In Orientul Mijlociu, Tel Aviv ia cireasa de pe tort, ocupand locul 17 in clasamentul general.

 

Pe continentul african, cel mai scump este sa traiesti in Accra (Ghana), locul 76 mondial.

 

Cel mai ieftin oras al lumii este Asuncion, in Paraguay. Orasul a primit aceasta “distinctie” pentru al cincilea an consecutiv. 

Cele mai scumpe orase ale lumii 2007 – top 20

1. Moscova

2. Londra

3. Seul

4. Tokio

5. Hong Kong

6. Copenhaga

7. Geneva

8. Osaka

9. Zurich

10. Oslo

11. Milano

12. St. Petersburg  

13. Paris

14. Singapore

15. New York City

16. Dublin

17. Tel Aviv

18. Roma

19. Viena

20. Beijing

Sursa: CNN Money