Moscova intervine în discuțiile legate de acordul nuclear! Ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu s-a arătat foarte impresionat de jocul de-a șoarecele și pisica dintre Teheran și Washington.

Rusia dorește instituirea unor etape sincronizate şi simultane pe care vor trebui să le urmeze atât iranienii, cât şi americanii.

Moscova intervine în discuțiile legate de acordul nuclear! Lavrov taie nodul gordian

Diplomaţia rusă a încurajat marţi o revenire coordonată a SUA şi Iranului în acordul nuclear din 2015, cele două părţi refuzând în continuare să facă primul pas decisiv pentru salvarea acestui text, relatează France Presse.

„Dacă ne bazăm doar pe problema de a şti cine îşi va respecta primul obligaţiile din nou, această negociere poate continua la nesfârşit”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Considerăm ca perfect posibilă instituirea unor etape sincronizate şi simultane pe care vor trebui să le urmeze iranienii şi americanii”, a precizat el, exprimându-se în cursul unei vizite oficiale în Emiratele Arabe Unite.

Trump a restabilit sancțiunile asupra Iranului

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras în 2018 SUA din acordul internaţional din 2015 destinat să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, pe care îl considera insuficient şi a restabilit toate sancţiunile.

Drept represalii, Teheranul a început să încalce restricţii impuse programului său nuclear.

Noul preşedinte american Joe Biden s-a declarat dispus să revină la acord „dacă Iranul revine la rândul său la respectarea termenilor angajamentelor sale”.

Din grija de a nu părea prea slabă, fiecare parte consideră totuşi că revine celeilalte misiunea să facă primul mare progres, notează AFP.

Săptămâna trecută, SUA au declarat că sunt întotdeauna „pregătite să întâlnească Iranul” pentru a salva acordul asupra programului nuclear, în pofida refuzului Teheranului care consideră că momentul nu este încă „potrivit”.

În afară de SUA și Rusia, respectiv Iran, celelalte părți care fac parte din acordul nuclear sunt China, Marea Britanie, Franța, Germania și Uniunea Europeană.