Actualul stadiu al relaţiilor ruso-moldovene nu poate să mulţumească Moscova, a declarat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă TASS.
'Am discutat despre situaţia creată după semnarea în 2014 a Acordului de asociere şi Zona de Liber Schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care a avut un impact asupra întregii game a relaţiilor noastre economice', a afirmat Lavrov, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Andrei Galbur, care efectuează luni o vizită de lucru la Moscova. 'Din diverse motive, inclusiv din această cauză, volumul schimburilor comerciale dintre ţările noastre a scăzut cu mai mult de o treime anul trecut', a indicat ministrul rus, adăugând că părţile au convenit să caute soluţii la 'problemele existente'.
Moscova salută atitudinea noului guvern de la Chişinău de a dezvolta cooperarea cu Rusia, a spus Lavrov, indicând că diplomaţia rusă şi moldoveană intenţionează să organizeze o reuniune a Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene în acest an.
'Am avut negocieri deschise, de fond. Avem aceeaşi opinie că stadiul actual al relaţiilor bilaterale nu poate să ne mulţumească', a mai spus şeful diplomaţiei ruse, subliniind că Moscova şi Chişinăul şi-au confirmat, cu această ocazie, disponibilitatea de a căuta împreună soluţii la problemele acumulate în baza Tratatului de prietenie şi cooperare din 2001. 'Am auzit că noul guvern al Republicii Moldova este interesat într-o cooperare cu Rusia, salutăm o astfel de atitudine', a adăugat el.
Rusia a primit confirmări din partea Chişinăului cu privire la intenţia de a sprijini limba rusă pe teritoriul republicii, a mai spus ministrul de externe rus, adăugând că, în cadrul discuţiilor cu omologul său moldovean, părţile au mai convenit să impulsioneze activitatea legată de elaborarea acordurilor în domeniul migraţiei.
Referitor la problema transnistreană, Rusia se pronunţă pentru menţinerea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, a menţionat şeful diplomaţiei ruse. În acest context, Lavrov a subliniat necesitatea de a începe discuţiile cu privire la statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.
Rusia este pregătită să continue să joace rolul de mediator în reglementarea diferendului transnistrean, a reiterat Serghei Lavrov. Înaintea acestei vizite, Ministerul de Externe al Rusiei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de progrese în soluţionarea conflictului transnistrean, într-un comunicat dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute.
Sursa> Agerpres